018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Direktor Toplane: Iznos na avgustovskim računima prosek prethodne tri godine

Komentari: isključeni

Nakon što su neki vlasnici kuća u Duvaništu reagovali na visoke avgustovske račune za grejanje, direktor Toplane Slobodan Maksimović odazvao pozivu za sastanak u Mesnoj kancelariji Medijana. Građani su tražili objašnjenje za velike račune, tvrdeći da je grejanje poskupelo, Maksimović kaže da je avgustovski račun, kao osnov za novu grejnu sezonu, iznos prosečne potrošnje po kalorimetru za prethodne 3 godine, i podseća da se grejanje od sada obračunava po utošku. Osim toga, kaže on, u kućama se toplotna energija ne štedi mnogo, a neki grejanje i zloupotrebljavaju.

Dosadašnji način plaćanja grejanja na osnovu površine stanova ili kuća, i to svih 12 meseci u godini polako se menja, jer su tokom leta u podstanicama stambenih zgrada koje su povezane sa toplanama „Krivi vir“ i „Majakovski“ postavljeni kalorimetri, a tokom jeseni to će se desiti i u ostalim podstanicama u gradu. Vlasnici stanova deo obaveza, odnosno četvrtinu dosadašnjeg računa, plaćaju u fiksnom iznosu, što je 29,23 dinara po kvadratu, a drugi deo je varijabilni i on podrazumeva plaćanje potošenog. Neki to nisu najbolje razumeli, pa su se neprijatno iznenadili avgustovskim računima za grejanje.

Direktor Toplane kaže da su građani pogrešno protumačili uvećane račune, misleći da je grejanje poskupelo, zbog čega je sastanak u mesnoj kancelariji morao biti održan.

Makismović kaže da su građani za avgust dobili račune prosečne potrošnje za prethodne 3 godine, pa otud i različiti iznosi. Kako bi se oni umanjili, i građani moraju da se bolje izračunaju.

Inače, i neke druge toplane u Srbiji već naplaćuju grejanje po utrošku. Iskustvo pokazuje da je, ukoliko se pazi, moguće smanjiti račun od 20 do 25 odsto.

Povezane vesti