018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Direktor Nišvila: Ministarstvo kulture nastavlja sa omalovažavanjem festivala

Povodom odluke Ministarstva kultura da Nišvil džez festivalu ne odobri sredstva za sufinansiranje, oglasio se i direktor Nišvila Ivan Blagojević čije pismo prenosimo u celosti.

- Ivanu Tasovcu je očajnički bila potrebna ovakva odluka Komisije za savremeno kulturno stvaralaštvo kako bi pokrio prošlogodišnji skandal oko poništavanja već odobrena tri miliona za Nišville 2013. Zato i ne čudi ovakav probeogradski (sa)stav Komisije koja je eliminisala Nišville sa spiska sufinansiranih manifestacija za 2014. godinu, i na osnovu čije odluke se može zaključiti da je džez u Beogradu – umetnička muzika (Beogradskom jazz festival je odobreno 2 miliona), a u Nišu – “komercijalno đubre” – kaže direktor Nišville jazz festivala Ivan Blagojević.
– Ministarsvo nam je, nastavlja Blagojević, poslalo veoma direktnu poruku da Nišville nije potreban kulturnoj sceni Srbije, iako je do prošle godine to bio festival od nacionalnog značaja i to upravo odlukom Ministarstva kulture – što nama nameće razmišljanje da je bolje da se sami ugasimo, nego da dozvolimo da nas ONI ugase, jer iz godine u godinu doživljavamo sve veće i veće omalovažavanje, odnosno direktne atake na opstanak festivala, koji već odavno nije samo niška manifestacija. Bojim se da je ovo ujedno i jubilarni dvadeseti, ali i poslednji Nišvill. A kada je baš reč o omalovažavanju, u oblasti muzike je prošao samo jedan niški projekat od 500.000 dinara, što manje od 1,4 posto, dok su beogradski program u ovoj oblasti dobili više od 55 posto sredstava. Uzgred, ukupan budžet za oblast muzičkog stvaralaštva, koja je produkcijski, tehnički i finansijski najzahtevnija – iznosi 40 miliona, što je tek 2,9 posto od ukupno podeljenih 1,35 milijardi dinara za projekte Ministarstva.
Ivan Blagojević kaže da aktuelna Komisija gađa direktno u mozak sve one koji su prošle godine protestvovali zbog slične odluke Ministarstva, zbog čega je tadašnji Ministar Petković priznao grešku Komisije i dodelio Nišvillu tri miliona, što je Tasovac decembra poništio – i u maniru “iskusnog” političara, kao razloge naveo masu konfuznih i krajnje proizvoljnih argumenata, koji su smešni svakom ko je makar jednom svratio na Nišvil.
-Posle svega, zaključuje Blagojević, očekujem oštru reakciju rukovodstva grada Niša protiv ovakvog šikaniranja iz Beograda, mada nešto ne vidim kulturu u predizbornim kampanjama bilo koje političke opcije.

Povezane vesti