018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Dinkić podržao medijsku regionalizaciju

Komentari: isključeni

Desetak dana pošto su iz Vlade potvrdili da se nije odustalo od ideje o postojanju 6 regionalnih javnih servisa, po ovom pitanju se izjasnio i ministar Mlađan Dinkić.
Gostujući na kragujevačkoj radio-televiziji, Dinkić je dao nedvosmislenu podršku medijskoj regionalizaciji u Srbiji, koja se zajedno sa našom kućom bori za status javnog servisa, Dinkić je poručio da je veoma važno udovoljiti potrebama građana za “posebnim“ informisanjem.

Svakom građaninu Niša treba omogućiti da informacije iz svog grada i okoline dobije pravovremeno i u obliku u kome mu je potrebno. Upravo to bi trebalo da bude glavni posao 6 regionalnih javnih servisa, koje predviđa medijska strategija, a čiji je sadržaj podržao i ministar Mlađan Dinkić.

Da građani imaju pravo na “posebno“ odnosno regionalno informisanje, slaže se i većina Nišlija. Da još uvek važi 35.000 potpisa, kojima su građani Niša podržali NTV pre više godina, pokazalo je i nedavno istraživanje Marketinške agencije „Lubris ekstra“, po kome više od 60% Nišlija podržava inicijativu da NTV postane regionalni javni servis. Čak 72% ispitanika smatra da NTV treba da se finansira i ima regionalnu frekvenciju, kao i Radio televizija Vojvodine. Podsetimo da je to ispitivanje sprovedeno na reprezentativnom uzorku tokom januara ove godine. Kako bi se ova očekivanja ostvarila, potrebno je da ova strategija bude usvojena, za šta postoji saglasnost i Evropske komisije.

Dinkićeva podrška je, podsetimo, stigla samo deset dana pošto su iz Vlade potvrdili da se nije odustalo od ideje o otvaranju 6 regionalnih javnih servisa, i pet dana pošto je u Nišu formirana koalicija zaposlenih u medijima, na predlog više lokalnih i regionalnih televizija, čiji je cilj da u narednom periodu aktivno učestvuje u donošenju seta medijskih zakona.

Na osnovu medijske strategije koju je usvojila Vlada, do kraja marta Srbija će dobiti set novih medijskih zakona. Koalicija zaposlenih u medijima, predvođena NTV-om, aktivno će se uključiti u Javnu raspravu o novom medijskom zakonodavstvu.

Povezane vesti