018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Dijaspora za smanjenje nezaposlenosti

Komentari: isključeni

Republička Kancelarija za saradnju sa dijasporom, koju je predstavljao zamenik direktora Vukman Krivokuća, održala je sastanak sa predstavnicima Jablaničkog i Pirotskog okruga, u nameri da ojača ekonomske veze sa našim iseljenicima koji su spremni da ulažu u razvoj ovdašnjih malih i srednjih preduzeća.

Cilj projekta jeste smanjenje nezaposlenosti, što je prioritetan državni problem. U okviru Projekta “Zaposlimo Srbiju“, lokalne samouprave, kojima je Kancelarija za dijasporu već uputila pozive sa obrascima, trebalo bi što pre da dostave svoje predloge o tome u koja mala i srednja preduzeća iz oblasti poljoprivrede, prehrambene i prerađivačke industrije, energetike i informatike bi Srbi iz dijaspore mogli da ulože svoja sredstva i to u iznosu od 10.000 do 100.000 evra. Finansijski potencijal srpskih iseljenika je ogroman, ali do danas nedovoljno iskorišćen.

Preduslovi realizacije ovog projekta, pre svega su – politička stabilnost, pravna sigurnost, podrška razvojnih banaka, kao i smanjenje birokratije i korupcije.

Bolju saradnju sa Srbima koji su u inostanstvo otišli radi egzistencije, grad Niš će uspostaviti i osnivanjem Kancelarije za saradnju sa dijasporom u samom gradu, koja inače finansira i druge projekte u oblasti ekonomije, drugih grana nauke, kulture i sporta.

Povezane vesti