018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Dijalog prekinut, nastavak u 22 sata

Komentari: isključeni

U Briselu su prekinuti trojni razgovori premijera Srbije Ivice Dačića i vicepremijera Aleksandra Vučcića sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, uz posredovanje visoke predstavnice EU Katrin Ešton, nastavak je u deset sati večeras. Traži se rešenje.

Direktni razgovori dve delegacije uz posredovanje Eštonove bili su nastavljeni posle 19 časova posle pauze za konsultacije koja je trajala više od tri sata. Hašim Tači je napustio nešto posle 16 časova trojne pregovore nezadovoljan ponudom koju je iznela Ketrin Ešton, nezvanično je saznao Tanjug.

Kosovska ministarka Fljora Čitaku na svom tviter nalogu tvrdila je da je Tači napustio sastanak radi konsultacija, a ne zato što je nezadovoljan.

Prema izvoru bliskom našoj delegaciji, na pregovarački sto izneta je nešto bolja ponuda od one koju je Beograd, u prethodnoj, osmoj rundi dijaloga, odbio kao neprihvatljivu.

Beograd insistira na određenim rešenjima za nadležnosti srpskih opština u oblasti pravosuđa i policije i na tome da na severu Kosova i Metohije ne budu prisutne kosovske bezbednosne snage.

Direktni razgovori delegacija Beograda i Prištine sa Eštonovom počeli su oko 15.45. Prethodno je održana nekoliko rundi odvojenih razgovora Ketrin Ešton sa delegacijama dve strane, počev od 10 sati pre podne. (Tanjug)

Povezane vesti