018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Deveti rođendan Facebook-a

Komentari: isključeni

Najpopularnija društvena mreža na svetu Fejsbuk danas proslavlja deveti rođendan. Ovu mrežu je 2004. godine osnovao tadašnji student Harvarda Mark Zakenberg, i u početku je bila namenjena samo studentima tog univerziteta. Danas ona broji više od milijardu korisnika širom sveta, od kojih mnogi ne mogu da zamisle dan bez Fejsbuka.

Osnovni cilj Fejsbuka jeste onlajn povezivanje korisnika preko profila, koje sami uređuju. Tako oni imaju mogućnost da sa svojim virtuelnim prijateljima dele misli i osećanja preko statusa, fotografija, video klipova, pozivnica za razne događaje, da razgovaraju u realnom vremenu i još mnogo toga. Osim harvardskih studenata, čari Fejsbuka, ubrzo su otkrili i studenti drugih univerziteta i srednjih škola, a zatim i milioni drugih korisnika širom sveta.

Podaci pokazuju da je samo iz Srbije do prošle godine otvoreno preko tri miliona profila. Danas ova mreža predstavlja i veliki izvor informacija. Skoro da nijedno okupljanje, bilo da je u pitanju žurka, koncert, izložba, premijera filma, godišnjica mature ili pak druženje u lokalnon kafiću ne može proći bez najave dešavanja na Fejsu, odnosno takozvanog iventa, kako ga popularno zovu mlađe generacije.

Za predstavnike medija danas nije neuobičajeno da preko Fejsbuka prate šta objavljuju i kako aktuelne događaje komentarišu političari, filmske i muzičke zvezde, sportisti i druge javne ličnosti. Fejsbuk ima i aplikaciju za mobilne telefone koja omogućava povezivanje sa bilo koje tačke na planeti, pa se često dešava da se neka značajna informacija prvo pojavi na ovoj društvenoj mreži.

Tokom godina fejsbuk se neprikidno razvijao i uvodio nove funkcije, a jedna od poslednjih novina je graph search, koja omogućava korisnicima precizniju pretragu ljudi, mesta, slika i interesovanja. Ipak, ova društvena mreža ima i loše strane, pa tako mnogi dovode u pitanje nejasnu politiku privatnosti, odnosno na koji način sadržaji koje postavljaju korisnici mogu biti upotrebljeni ili zloupotrebljeni. Fejsbuk mnogi krive i za otuđenje među ljudima, a poslednjih godina sve češće se pominje zavisnost od Fejsbuka, dok u nekim zemljama već postoje centri za njeno lečenje.

Uprkos kritikama, Fejsbook je danas najpopularniji servis za socijalizaciju sa rastućim brojem korisnika te je čak prozvan i „novim Internetom“, a Zakerberg stekao nadimak „novi Bil Gejts“.

Povezane vesti