018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Devenport: Poštovati sve procedure prilikom posete Tačija

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da bi prilikom posete Hašima Tačija Beogradu trebalo da se poštuju određene procedure koje važe u takvim prilikama i dodao da ne može da ništa više da komentariše u vezi sa tim.

„Postoje određene procedure koje bi trebalo da se koriste i koje postoje kada su u pitanju ovakve posete, to je sve što mogu da dodam“, rekao je Devenport novinarima u Beogradu.

Na pitanje da li bi to moglo da dovede do potencijalnih incidenata, Devenport je odgovorio: „Ne mogu ništa da dodam o tome, ništa više ne znam u vezi sa tim“.

On je rekao da je za Srbiju u ovom trenutku bitno da se usredsredi na sledeće korake u dijalogu kao i da se sledeće nedelje očekuje nova runda dijaloga Beograda i Prištine.

Devenport je rekao da bi obe strane trebalo da ulože sve napore da se implementira ono što je dogovoreno u okviru Briselskog sporazuma.

Ambašador SAD u Srbiji Majkl Kirbi nije želeo da komentariše najavu hapšenja Tačija, ali je na pitanje šta misli o njegovoj poseti Beogradu rekao da ohrabruje regionalnu saradnju i da je na tom polju napravljen veliki napredak.
„Ohrabrujem posete svuda u regionu, ohrabrujem regionalnu saradnju. Bilo je dosta napretka“, rekao je Kirbi.

Na pitanje da li se može očekivati hapšenje Tačija, budući da postoji optužnica sa srpske strane, Kirbi je rekao:
„Da li će biti uhapšen ili ne treba da pitate vladu“.

Govoreći o otvaranju pregovaračkih poglavlja i uslovljavanjima pojedinih zemalja da se taj proces odloži, Devenport je rekao da je u žiži „zajedničke pažnje otvaranje poglavlja 23 i 24″.
„U ovom trenutku je bitno da naš zajednički fokus bude na sledećim koracima, a ona se tiču otvaranja dva poglavlja koja su najbitnija u prvoj etapi pristupa jedne zemlje EU, a tiču se vladavine prava, pravde i bezbednosti“, rekao je Devenport i precizirao da se radi o poglavljima 23 i 24.

On je rekao da se od Vlade Srbije u ovom trenutku očekuje da pripremi Akcioni plan koji je potreban za otvaranje poglavlja 23, a da se nakon toga očekuje da vlada pripremi isti akcioni plan i za poglavlje 24.
Tanjug 17.04.2015 14:38
Foto TANJUG/S. Radovanović, arhiva