018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Devenport: Normalizacija odnosa najvažnija

Komentari: isključeni

Šef delegacije Evropske unije u Beogradu Majkl Devenport izjavio je da je u pregovorima Srbije sa EU i odnosu sa Prištinom bitna normalizacija, a ne priznavanje nezavisnosti Kosova.

„Brzina kojom ćete se kretati na evropskom putu zavisiće od napora Srbije, političke volje da se sprovedu reforme i kapaciteta vaše vlade da vodi pregovore. To zahteva formiranje pregovaračkog tima što je pre moguće i, u tom slučaju, cilj da uđete u EU do 2020. imao bi izgleda za uspeh“, rekao je Devenport u intervjuu „Novostima“.

Na pitanje da li su „Kosovo i EU“ i dalje dva koloseka, s obzirom na to da pregovarački okvir predviđa da normalizacija odnosa s Prištinom u velikoj meri diktira tempo naših integracija, Devenport je odgovorio da je jasno da će odredbe o sveobuhvatnoj normalizaciji i pravno obavezujući sporazum biti veoma važni u pregovaračkom procesu.

Devenport smatra da bi, ako sve bude išlo po planu, i uzimajući u obzir iskustva drugih zemalja, bilo realno da se prva poglavlja otvore početkom 2015.

 

Povezane vesti