018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Deseta Noć muzeja

Komentari: isključeni

Jubilarna 10. Noć muzeja biće održana u subotu, 18. maja, i to u 68 gradova i mesta Srbije, među kojima je i Niš.

U susret jubileju, Noć muzeja i ove godine prikazuje postojeće ustanove kulture i pokreće inicijative za osnivanje novih, ruši barijere i promoviše kulturnu baštinu.

Nišlije će od 16 do 2 časa iza ponoći moći da posete prepoznatljiva obeležja Niša kao što je Ćele-kula i nedavno preuređeni logor 12. februar, ali i da na više od 15 lokacija pogledaju potpuno nove postavke i različite programe. Za dobar i zanimljiv provod ove subote, neće vam trebati mnogo para, jer je ulaz besplatan.

Nezvanično, noć kulture i umetnosti počinje večeras, i to u prostorijama „Unit designe-a“, gde će biti otvoren Fashion Cornern, na kome mladi niški modni dizajneri predstavljaju svoje kolekcije za ovu godinu. Takođe, Ljubitelji mode u subotu već od 16 časova, mogu pogledati radove i mini kolekcije tridesetak niških kreativaca, i to na prodajnoj izložbi ispred njihove galerije u ulici Vojvode Mišića.

U logoru 12. februar građani će moći da vide novu postavku, kao i izložbu fotografija logora, autora Milana Vujičića, ili da pogledaju film „Lager Niš“.

Nišlije koje do sada nikada nisu posetile jedinstvenu Ćele-kulu, kao i svi oni koji su se zatekli u gradu, mogu to učiniti od 18 do 2 časa iza ponoći.

U Galeriji „Srbija“ posetiocima će biti predstavljena izložba „Ozvučenje“, a od 18 sati moći će da poslušaju i dečji hor „Vilenjaci“. Nakon njih, nastupiće operske dive  Aleksandra Petrović i Anita Ferlež. Prisutnima će se modnom revijom „Kraljevski vez“ predstaviti Lelica Vučković.

Bogat program biće priređen i u Paviljonu u Tvrđavi gde će, pored izložbe Tijane Fišić, od 18 sati posetioci moći da prisustvuju poetskoj večeri glumca Mimija Pavlovića.

Istorijski arhiv, koji se nalazi takođe u Tvrđavi, izložiće neke od najstarijih sačuvanih dokumenata, novina i knjiga.

U Društvu arhitekata Niša u Ulici generala Milojka Lešjanina. Od 22 sata posetioci će moći da vide izložbu 100 fotografija sa 100 objekata iz vodiča Niša.

Izložba Olivere Gavrić Pavić biće otvorena u Galeriji NKC-a na Bulevaru Zorana Đinđića od 19 sati, a umetnička grupa „Ametist“ predstaviće stvaralaštvo savremenih mozaičara Srbije.

Poznati niški novinari, sportisti, književnici, stvaraoci, političari i muzičari od 20 sati do 2 po ponoći radiće kao bibliotekari u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“. Na istom mestu otvorene su i izložbe “Dimitrije Davidović“, „Marija Kiri“ i „Car Konstantin u zavičajnim zbirkama Narodne biblioteke“.

Ove godine, Niška televizija je zvanični učesnik „Noći muzeja“ i to izložbom na temu istorije medija, Ali i postavkom fotografija „Živo drvo“ u maloj galeriji NTV-a. Pozivamo sve da do 22 sata posete našu televiziju, takođe, sve to ćemo propratiti u specijalnom izdanju emisije “Niš uživo” od 20 do 22 sata.

A sve što u Noći muzeja zabeleži kamera naše televizije opširnije ćete moći da pogledate u emisiji Iz drugog ugla, narednog petka od 22 sata i 40 minuta.

 

Povezane vesti