018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Depresija u porastu (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Depresija je u Srbiji u porastu, kaže psihijatar prim. dr Nebojša Ilić ističe da su žene tri puta depresivnije od muškaraca. Kao najčešće razloge navodi težak period koji je za nama. Dr Ilić napominje da se sada pri lečenju koriste antidepresivi nove generacije koji ne izazivaju zavisnost.

Prema istraživanju Instituta „Batut“ depresija je u našoj zemlji u porastu, tako da je svaki drugi stanovnik Srbije sklon depresiji, a kod 4,4 posto žena i 2,4 posto muškaraca depresija je konstantovana kao oboljenje, kaže psihijatar Doma zdravlja prim. dr Nebojša Ilić. Dr Ilić ističe da su u periodu od osamnaeste do 65. godine žene tri puta više sklone depresiji od muškaraca. Kao najšešći uzrok prim. Ilić navodi težak period koji je za nama.

Kao i kod svake bolesti, i za depresiju je bitno rano otkrivanje. Zato je potrebno pri svakoj netipičnoj promeni raspoloženja obratiti se odgovarajućem lekaru.

Lečenje se vrši antidepresivima. Poznato je da se pacijenti najviše plaše zavisnosti od ovih lekova, ali dr Ilić napominje da se sada koristi nova generacija antidepresiva koja ne izazva zavisnost. On kaže da je, nakon izlečenje, potrebno da se sa terapijom nastavi još 6 do 8 meseci, ali da je neophodno pridržavati se saveta lekara.

Povezane vesti