018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

“Demokratija” iz ugla Zijaha Sokolovića (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Predstava “Demokratija” Zijaha Sokolovića, ima za cilj da približi građanima principe demokratije koji su vladali kroz istoriju, ali i da im ukaže na položaj koji imaju u društvu i podigne svest o važnosti izlaska na izbore, kaže autor. Koliko je interesovanje Nišlija da pogledaju ovaj interaktivni komad, govori i to što su sva mesta za večerašnju predstavu u Kupini rezervisana još pre nekoliko dana, kažu organizatori iz udruženja građana “Srbija u pokretu”.
Neznanje vodi u pasivnost, što je naročito opasno kada narod treba da izabere vlas. Na poslednjim izborima u Srbiji glasalo je 54 odsto građana, a statistika je slična i u Hrvatskoj, kaže režiser i glumac Zijah Sokolović. U predstavi “Demokratija” koju izvodi sa kolegom Draženom Šivakom, upravo žele da predstave demokratiju kao najbolji poredak u kome grupa ljudi može da živi zajedno, ukoliko su informisani i izlaze na izbore. Ovo je, kaže, bila pozorišna tema kroz istoriju, a u doba interneta i elektronskih medija potrebno je da teatar da živu reč koja će da preslika realnost.
Iz udruženja građana “Srbija u pokretu” poručuju da predstava ima za cilj da upozna građane sa slabostima izbornog sistemom u Srbiji. Oni se, kažu, zalažu za to da se odbornici biraju imenom i prezimenom, kako bi bili odgovorni građanima.
Tokom oktobra i novembra “Demokratiju” će odigrati u 10 gradova u Srbiji. U Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju kažu da će, nakon kampanje kojom žele da informišu građane o izbornom sistemu, organizovati javne rasprave sa ciljem da se odabere predlog sistema koji će najbolje zastupati najveći broj građana, što je, kako ističu, i osnovni princip demokratije.