018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Demografski disbalans se može zaustaviti investicijama i razvojem privrede (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Od 620 investicija u poslednje dve godine, samo 17 je realizovano na jugu Srbije. To za posledicu ima nerazvijne opštine koje građani napuštaju i sele se na sever zemlje ili van granica Srbije, upozoravaju stručnjaci.
Zaustavljanje demografskog disbalansa moguće je ako se najmanje 15 odsto investicija usmerava u razvojne projekte na jugu, formira ministarstvo za regionalni razvoj i stimuliše rađanje dece, zaključeno je na 20. naučnom skupu ekonomista u Nišu.
Bolji privredni rast i trajna ulaganja u nerazvijena područja samo su deo mera koje ekonomisti savetuju kako bi se zaustavile migracije mladih i obrazovanih sa juga na sever zemlje, rečeno je na 20. naučnom skupu u Nišu.
Svake godine zbog migracija u Srbiji nestane jedna opština veličine Aleksinca. Poslednja istraživanja pokazuju i da se godišnje oko 30 hiljada građana preseli sa juga na sever zemlje, jer se više od 50 % svih privrednih aktivnosti Srbije odvija na području Beograda. Dok dugoročne intervencije u regionu ne daju rezultate, predstoje hitne, kaže pomoćnik ministra privrede dr Edvard Jakopin.
Ove godine na naučnom skupu u Nišu, radove je predstavilo 80 ekonomista iz zemlje i inostranstva. U poslednje dve decenije godina na temu regionalnog razvoja i demografskih tokova Ekonomski fakultet objavio 2o zbornika uz učešće 1500 naučnika iz više od 10 zemalja.