018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Delegacija Niša u Beču u okviru projekta“Rimski carevi koji su promenili svet“ (VIDEO)

Komentari: isključeni

U parlamentu pokrajine Donja Austija u Sent Poltenu, svečano je obeležen dan kada su rimski carevi u Karnuntumu kod Beča trajno promenili evropsku kulturu i civilazaciju. Uz prisustvo najviših svetovnih i verskih zvaničnika Donje Austrije, delegacija iz turskog grada Izmita i našeg grada, otvorena je izložba fotografija, a na svečanosti je nastupio i Akademski hor Studenskog kulturnog centra Univerziteta u Nišu. Delegacija Niša došla je u Austriju zahvaljujući projektu “Rimski carevi koji su promenili svet”.

Projekat “Rimski carevi koji su promenili svet” pokrenuo je austrijanac Pjero Bordin 2008. godine. Cilj je bio da se uspostave pokidane veze između evropskih gradova koji su u dalekoj prošlosti imali značajnu ulogu u životu imperatora Konstantina Velikog. Jedanaestog novembra 308. godine u Karnuntumu kod Beča Konstantin je proglašen jednim od četvorice rimskih tetrarha i to je bio prelomni istorijski događaj koji će, pet godina kasnije, 313. godine trajno promeniti tok evropske i svetske civilizacije priznavanjem hrišćanstva Milanskim ediktom. “Ako se ne sećamo prošlosti, ne znamo gde se nalazimo ni u sadašnjosti, a još manje znamo kuda idemo u budućnosti”, poruka je svečanosti u parlamentu u Sent Poltenu, koju su uputili predsednici pokrajinske skupštine, vlade , članovi parlamenta i nuncije, nadbiskup dr Peter Stefan Curbringen.

Grad Niš se projektu “Rimski carevi koji su promenili svet” aktivno priključio pre četiri godine. Saradnja sa Art Karnuntumom Pjera Bordina donela je gradu prvi Spomenik Konstantinu Velikom na Nišavskom keju, vajara Mileta Koceva. Kao deo projekta, slični spomenici podignuti su i u Karnuntumu u Austriji i Izmitu u Turskoj.

U Holu Parlamenta, povodom obeležavanja 11. novembra, svečano je otvorena izložba fotografija na kojima su prikazani najvažiji događaji vezani za projekat “Rimski carevi koji su promenili svet”. Postavku čine i fotografije autora Zorana Radosavljevića Kikija sa izložbe “Ranohrišćanske grobnice iz drugog ugla”, a nastupio je i Akademski hor Studentskog kulturnog centra Univerziteta u Nišu sa dirigentom Zoranom Stanisavljevićem. Opširniju reportažu sa gostovanja delegacije iz Niša u Austriji možete videti u specijalnom izdanju emisije “Iz drugog ugla” u petak, 15. novembra, u 22. i 40.

 

Povezane vesti