018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Delegacija finske Ambasade u Nišu

Finski investitori žele da ulažu u Niš, i to pre svega u zdravstvo, upravljanje otpadom, kao i korišćenje prirodnih resurasa za postizanje energetske efikasnosti, rekao je prilikom posete ambasador Finske u Srbiji, Peka Orbana. Osim na ekonomskom, dve zemlje sarađivaće na zajedničkom projektu za bolji i efikasniji rad lokalnih samouprava, koji će finansirati Ambasada Finske, istakao je prof. dr Zoran Perišić.

Niš je jedna od četiri opštine u Srbiji, koje će biti obuhvaćene programom Naleda, a koji se, između ostalog, bavi transparentnim radom lokalnih samouprava, projektom koji će finansirati Ambasada Finske u Srbiji.

Ovaj je projekat prvi konkretan korak buduće saradnje dveju zemalja, ali se najvažniji za Niš odnosi na ekonomski razvoj i dolazak novih investitora. Interesovanje postoji i to za nekoliko oblasti.

Projekat regionalnog plana upravljanja otpadom već je u proceduri, a posle odabira tehnologije, sledi raspisivanje tendera, za šta se očekuje dolazak stranih investitora, kako iz Finske, tako i  drugih zemalja.

Delegacija finske ambasade i privrednici ove zemlje, posle prijema u Gradskoj kući, održali su u Regionalnoj privrednoj komori radni sastanak i sa predstavnicima Gradske toplane i Kliničkog centra, s obzirom da su investitori zainteresovani za ulaganje u obnovljive izvore energije i upotrebu biomase za grejanje, ali i za podršku u opremanju novog Kliničkog centra u Nišu, čija izgradnja počinje 7. maja.

Povezane vesti

  • Juznjak

    A let do Helsinkija ???