018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Dečak iz Bora se dobro oporavlja (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Devetogodišnji dečak iz Bora, kome je u nedelju petarda eksplodirala u ruci, imao je teške povrede leve šake ali se, za sada, dobro oporavlja, kažu na dečijoj hirurgiji.Ovo je treći slučaj teške povrede petardama kod dece ove zime, a prema rečima lekara, iako se mališani ređe povređuju pirotehnikom, rane su sve ozbiljnije.
Dečak je, tvrdi njegova majka Nataša Jovanović, petardu našao na ulici i ona je, odmah po paljenju eksplodirala u njegovoj šaci. Lekari borske hitne pomoći su ga odmah uputili u niški Klinički centar.
Još dva deteta su ove zime lečena na klinici od povreda nastalih usled eksplozije petarde. Iako je ovakvih slučajeva sve manje, povrede su sve ozbiljnije, jer su petarde jače i razornije, kažu lekari.
Svaka petarda ima fitilj, a kada se upali obavezno prođe od 3 do 5 sekundi pre nego što eksplodira. Međutim, ukoliko se nepravilno čuva ili je upaljena a nije eksplodirala, prilikom sledećeg paljenja može da eksplodira u istom trenutku, upozoravaju prodavci.
Maloletnicima je zabranjeno prodavati pirotehniku, a kako kažu u radnji koja je ovlašćena za prodaju ovih proizvoda, sve manje dece dolazi da pazari bez roditelja. Na svakom pakovanju pirotehnike mora da stoji rešenje MUP-a kojim se dozvoljava promet i uputstvo za upotrebu, kažu u udruženju profesionalnih prodavaca pirotehnike “Zvezda repatica”. Ipak, iako je atestirana i njom se pravilno rukuje, uvek postoji rizik da nešto eksplodira neočekivano ili u pogrešnom pravcu.