018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Deca ulice u Nišu i dalje bez svratišta (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Za sada nema izgleda da će Svratište za decu ulice u Nišu ponovo početi da radi, jer ni skoro mesec dana posle zatvaranja niko s preciznošću ne može da kaže da li će novac za nastavak ove usluge biti obezbedjen. ,,Global“ fondacija koja je, izmedju ostalih, finansirala ovaj projekat, seli se na druga krizna područja. S obzirom na to da je Svratište bilo od višestrukog značaja za decu izloženu prosjačenju i prinudnom radu, bilo bi dobro da ovakva institucija što pre bude vraćena, rekao je za NTV koordinator zatvorenog Svratista, Boško Aleksić.

Deca iz nefunkcionalnih porodica u Nišu, koja dane provode u prosjačenju ili prinudnom radu, trenutno nemaju gde da se sklone sa ulice jer je Svratište u Nišu zatvoreno. Gostujući u emisiji ,,Hoću da znam“, koordinator doskorašnjeg Svratišta za decu ulice u Nišu, Boško Aleksić, ocenio je da ne moraju isti ljudi da upravljaju budućim svratištem, već da je samo bitno da se nad ovom decom, koja kroz sistem nisu sagledana na najbolji mogući način, ponovo uspostavi nadzor.

Za rad Svratista neophodna su 3 miliona dinara godisnje, a najveca stavka jeste pronalaženje prostora, dodaje Aleksic. Od 2009. kada je otvoreno, pa do 30. juna kada je prestalo sa radom, kroz njihove prostorije prošlo je oko 250 mališana uzrasta od 10 do 18 godina.Prestanak rada ovakve ustanove, mogao bi doneti probleme na duze staze, ocenjuje sagovornik.

Dok je funkcionisalo, Svratiste je dnevno primalo oko 20 mališana koji su, osim neformalnih obroka, tamo mogli da se služe i računarima. Svratište im je regulisalo upis u matičnu knjigu i ostale papire kako bi postali ,,pravno vidljivi“, a pomagalo je i uključenju u obrazovni sistem, uz lekarsku i psihološku pomoć.

Povezane vesti