018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Dani mlekarstva u Nišu

Komentari: isključeni

Od 19.do 21.septembra u Nišu će biti održani “Dani mlekarstva“. Organizatori manifestacije su; ovdašnja Uprava za poljoprivredu i razvoj sela, Udruženje “Klaster sireva Jug“, fondacija dr. “Stamen Grigorov“ i Opština Tran iz Bugarske. 

Farmeri Bugarske i sela u okolini Niša već devet meseci razmenjuju iskustva u proizvodnji mleka i mlečnih proizvoda u okviru Projekta međugranične saradnje “Eko Milk“. Tim povodom, za 20 farmera iz Bugarske organizovan je obilazak pogona za tvrde sireve Niške mlekare u Svrljigu, gde su dobili informacije o razvojnim programima Niške mlekare, programima saradnje sa farmerima i Siepa programu iz kojeg je finansirana izgradnja samog pogona.

Problemi u proizvodnji mleka su slični i u Bugarskoj i u Srbiji. Zato se i traže zajednička rešenja.

U okviru “Dana Mlekarstava“ 20. septembra u rektoratu Niškog Univerziteta biće održana konferencija “Perspektive sektora mlekarstva na jugu Srbije“, gde će biti predstavljen okvirni predlog dokumenta za unapređenje stočarstva i mlekarstva u jugoistocčnoj Srbiji. Farmeri iz Bugarske i Srbije, potpisaće Memorandum o razumevanju o zajedničkom razvoju sektora mlekarstva, dok će Grad Niš, udruženje “Klaster sireva Jug“, Fondacija „dr Stamen Grigorov“ iz Bugrske i opština Tran, potpisati Memorandum o razumevanju u pogledu primene i realizacije budućih prekograničnih Projekata. Kao finalna manifestacija, 21.septembra, na Trgu Kralja Milana, biće održan Sajam  najkvalitetnijih sireva članova klastera “Jug“. Cela manifestacija, inače, predstavlja krunu višegodisnjeg upornog rada na formiranju brenda hrane Juzne Srbije.