018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Protiv medijskog mraka južno od Save i Dunava

Dnevni list „Danas“: Unutrašnjost Srbije snažno se protivi primeni novih medijskih zakona

Autor: Z.R.

www.danas.rs

Kragujevac – Moramo se energično i svim demokratskim sredstvima boriti protiv eventualne primene novog seta medijskih zakona, čija primena će, bez ikakve dileme, dovesti do definitivnog urušavanja onoga što je nakon pogubne privatizacije ostalo od sistema javnog informisanja u Srbiji. Kragujevac, Niš, Novi Pazar i drugi veći gradovi u Srbiji ne smeju da dozvole gašenje svojih lokalnih i regionalnih televizija, koji su jedini izvor objektivnog, pravovremenog i informisanja o društvenim, ekonomskim, političkim, komunalnim, infrastrukturnim i drugim pitanjima i problemima u njihovim sredinama. Moramo se zajednički, formiranjem jednog fronta, usprotiviti uvođenju medijskog mraka u unutrašnjosti Srbije, u kojem će onda sve biti dozvoljeno.

Ovo je rezultat najvećeg broja diskusija na jučerašnjoj javnoj raspravi posvećenoj Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima, organizovanoj u kragujevačkoj gradskoj skupštini, u kojoj su, na inicijativu Radio televizije Kragujevac (RTK), učestvovali predstavnici gradskih televizija iz Pančeva, Niša i drugih mesta, zatim zvaničnici Ministarstava kulture i informisanja i lokalne samouprave, kao i istaknuti šumadijski javni radnici.

Malo kome na jučerašnjom skupu je bilo jasno zašto je Ministarstvo kulture i informisanja prilikom izrade Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima u potpunosti ignorisalo Medijsku strategiju Vlade Srbije iz 2012, koja je predviđala formiranje i postojanje šest regionalnih javnih servisa u Srbiji. S tim u vezi naglašavano je da Evropska komisija nije imala ništa protiv te medijske strategije i njenih odredbi koje propisuju formiranje regionalnih javnih servisa, izvan Beograda i Novog Sada. Naprotiv, i zvaničnici Evropske komisije, primećeno je juče, nisu krili činjenicu da regionalni javni servisi postoje i u najrazvijeniji zemljama Evropske unije.

Povezane vesti

  • У Београду се прати ваша борба !

    Поздрав Нишлијама из Београда! Овде се исто води велика борба свих свесних грађана и културног дела јавности, пошто на приватним медијима преовлађује комерцијализација најнижих порива, да се сачува РТВ Студио Б како би добио статус регионалног јавног сервиса. Имате подршку и ви у Нишу,као и другим градовима, да истрајете у борби за поштовање слобода и права гарантованих уставом. Ниш је био престоница Србије у најтежим периодима наше историје и те светле традиције обавезују данашње генерације да буду достојне слободарског духа својих предака!

  • Dobronamerni

    Ovde se radi, pre svega, o DOSTOJANSTVU svih nas koji zivimo van Vojvodine i Beograda !!! NE ZELIMO VISE DA DOZVOLIMO da nas gledaju ODOZGO i da za njih vaze posebna pravila !!! Ako Vojvodina ima (Pokrajinski) regionalni javni servis RTV, Beograd ( LEGENDARNI) regionalni javni servis STUDIO B, ZASTO, ZASTO,ZASTO i mi u NISU, KRAGUJEVCU, UZICU, SAPCU, NOVOM PAZARU I BORU ne bi to mogli ?! Oformimo REGIONALNE JAVNE SERVISE i, smem da se kladim, oni ce biti NEZAVISNIJI OD BILO KOJE VLASTI I POJEDINACA vise nego sada RTS,RTV i SVI PRIVATNI MEDIJI-ZAJEDNO !!