018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Danas je Veliki petak (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Veliki petak je za vernike najtužniji dan jer je Isus, na ovaj dan, razapet i postradao. Zato, u pravoslavnim hramovima, na ovaj dan ne zvone zvona već biju klepala.

U popodnevnim satima iznosi se Plaštanica koju vernici celivaju do Vaskrsa. Na Veliki petak ne služi se Sveta liturgija i vernici se ne pričešćuju. Tada se služe Carski časovi, a u ponoć je Opelo Hristovo, odnosno Plač Majke Božije.

I Pilat reče – šta da radim sa Isusom nazvanim Hristom. Rekoše mu svi – da se razapne. Tada Pilat uze vodu te umi ruke pred narodom, govoreći: Ja sam nevin u krvi ovog pravednika, vi ćete videti. A narod reče – krv njegova na nas i na decu našu. Tako je narod birajući između razbojnika Varave i Isusa – izabrao Varavu, a Sina Božijeg osudio. Sa vencem od trnja na glavi, išiban, uz vređanje Isus krenu ka Golgoti. Tamo ga razapeše na krst – prikovavši mu ruke i noge, a raspeli su ga između dvojice razbojnika. Ali se i razapeti Isus, dok je Njegovo telo trpelo najveće muke za koje čovek zna, iz svog božanskog bezgraničnog milosrđa molio: Oče, oprosti im, jer ne znaju šta čine. I ispusti duh. U Svetom Jevanđelju piše: i gle, zavesa hrama se razdeli na pola i zemlja se potrese i kamenje se raspade i grobovi se otvoriše i ustadoše mnoga tela svetih koji su pomrli. A kapetan i koji sa njim čuvahu Isusa, videvši da se zemlja trese i šta bi-uplašiše se mnogo, govoreći: „Zaista ovaj beše Sin Božiji“.

Svojom bogočovečasnkom smrću Isus je izmirio nas grešne ljude sa Bogom. Bila je to žrtva ljubavi za spasenje sveta.

U ovoj noći , kao što je Isus i prorokovao na Tajnoj Večeri-Petar ga se tri puta odrekao. Juda, shvativši šta je uradio –ode da vrati srebrenike, ali ih sveštenici ne uzeše rečima da je to cena za izdajstvo i da ih zato ne žele u hramu. I ne mogavši da se izbori sa svojim grehom – Juda se obesi. Veliki Petak je za sve hrišćane najtužniji dan. Zato na Veliki petak, u pravoslavnim hramovima, ne zvone zvona, već biju klepala. Ova veličanstvena tišina najavljuje već izvojevanu pobedu Bogočoveka protiv satane, greha i smrti. Sveštenici u popodnevnim satima iznose Plaštanicu koju stavljaju ispred oltara, a vernici je celivaju sve do Vaskrsa. Plaštanica je platno na kome je prikazano Hristovo polaganje u grob.Ona se postavlja na posebno ukrašeni sto koji simbolizuje Hrisitov grob. Na ovaj dan se vernici ne pričešćuju. Umesto Svete liturgije, služe se Carski časovi, a u ponoć Opelo Hristovo, odnosno Plač Majke Božije.

Povezane vesti