018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Danas je svetski dan vlažnih staništa

Izlivanje bujičnih potoka na području Niša nije samo ćud prirode, već i posledica sveopšteg nemara. Pored otpada, problem u koritama reka je nedozvoljena eksploatacija peska i šljunka.
Ovo su činjenice koje dočekujemo i na ovogodišnji Svetski dan vlažnih staništa, a koji se danas obeležava i u Srbiji.
Tamo gde se vodotokovi i odvodni kanali čiste nema prelivanja reka i potoka. Ali to nije česta slika u Nišu. O tome svedoči i apel Nišlije iz vrežinskog naselja Dubrava da se što pre očisti Suvodolski potok od otpada, granja i mulja, jer preti da na proleće ugorzi najmanje 40 kuća i oranice oko njih.
Iako su prethodnih godina meštani ovog naselja sami čistili potok sada je potrebno da se sanira najmanje 100 metara korita iz kojeg se godinama nelegalno vadi pesak I šljunak. Zaštita jezera, reka, potoka ali i bara i močvara mora biti prioitet nadležnih po Ramarskoj konveciji, što je i ovogodišnja je tema Svetskog dana vlažnih staništa.
Prošle godine iz gradskog budžeta za vodotokove drugog reda i preventivne mere odbrane od poplava izdvojeno je pet miliona dinara. Podsetimo Grad Niš brine o 12 vodotokova, među kojima najviše problema ima u Suvom Dolu I Prvoj Kutini.

  • Hvarska Ulica

    Nisam znao da postoji ovaj dan ! Pridruzujemo se i apelujemo na zastitu zivotne sredine. Ne znaju ljudi koji ne zive u takvom okruzenju kakva je to muka kad voda nadolazi nema spasa “Vatra moze da se gasi ali voda kad nadodje tesko se zaustavlja “ https://www.facebook.com/profile.php?id=100008244016770