018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Danas je Svetski dan mentalnog zdravlja (VIDEO)

Komentari: isključeni

Mentalne bolesti su u porastu, upozorava Svetska zdavstvena organizacija. Lekari ističu da je, zato, neophodno početi na vreme sa lečenjem. A kao najveći problem ističu nedovoljnu saradnju porodice i sredine sa obolelima, odnosno odbojnost prema njima. Zato su neophodne kampanje koje bi otklonile mnoge predrasude. Današnji dan, 10. oktobar, proglašen je Svetskim danom mentalnog zdravlja, kako bi nas podsetio na neophodnu pomoć obolelima.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije broj mentalnih oboljenja je u stalnom porastu. Osim bolje dijagnostike, tom broju doprinosi i stresniji način života,  kažu lekari. Zato je 1992. godine 10. oktobar proglašen Svetskim danom mentalnog zdravlja.

Lekari ističu da postoje karakteristični simptomi kojima  se bolest otkriva na vreme.

Ono što ohrabruje je činjenica da je sve manje predrasuda o lečenju kod neuropsihijatara ili psihijatara. S druge strane, još uvek postoji odbojnost okoline prema obolelima. Takođe, i porodice često odbijaju saradnju sa lekarima i protive se povratku bolesnika. Zato ovaj dan simbolično treba da nas podseti da promenimo svoj odnos prema njima, ističu psihijatri.

Povezane vesti