018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Danas je Svetski dan borbe protiv side (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Na području Nišavskog i Topličkog okruga, od 1987. godine do danas, virusom HIV-a zaražene su 143 osobe. Pedeset pet ih je umrlo, a 88 živi sa tom infekcijom. Od tog broja pedeset troje ima simptome bolesti. Da bi se broj obolelih smanjio neophodno je “Popunjavanje praznina u znanju, prevenciji i podršci osobama koje žive sa HIV-om“, što je i nacionalni slogan povodom prvog decembra Svetskog dana borbe protiv side.

Od ukupnog broja zaraženih HIV-om na teritoriji Nišavskog i Topličkog okruga, 115 je muškaraca, a 28 žena. Među njima najviše je onih uzrasta od 15 do 49 godina. Dominantan način prenošenja su nezaštićeni odnosi. Sa HIV-infekcijom, uz redovno uzimanje terapije, može se živeti i 40 godina, ukoliko se otkrije na vreme, upozoravaju iz Instituta za zaštitu javnog zdravlja.

Od početka godine na ovom području evidentirano je 8 novih slučajeva inficiranih HIV-om, od čega 6 muškaraca i dve žene, među njima i petogodišnje dete, koje je virus dobilo od zaražene majke. U Srbiji je još uvek niska stopa testiranja, sa 56.000 lica godišnje, od čega samoinicijaivno, kod lekara ode svaki peti. Da bi se statistika promenila jeste i unošenje novina prilikom rada sa mladima.

Udruženje građana „Sunce“ uspešno je okončalo sedmogodišnji projekat obezbeđivanja psihosocijalne podrške i pomoći osobama koje žive sa HIV-om. Niš će ostati bez ovog servisa ukoliko se ne otvore mogućnosti za dalje finansiranje.

Od 1985. godine do danas u Srbiji je HIV-om zaraženo 3098 osoba, od čega sa infekcijom živi 1901 lice. Prema zvaničnoj statistici, oko 1.100 ljudi u Srbiji ne zna da je inficirano ovim virusom. U nameri da ukaže na značaj pravovremenog otkrivanja, poslednje dve nedelje Institut za zaštitu Javnog zdravlja u Nišu, uspešno je organizovao testiranje za studente, i kako ističu lekari,raduje podatak da nije bilo pozitivnih nalaza.

Povezane vesti