018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Danas je Sveti Ilija

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Iliju, u narodu poznatog kao Ilija Gromovnik. Sveti Ilija je u Srbiji i slava vazduhoplovaca.

Sveti Ilija, veoma poštovan u pravoslavlju kao strog i nepokolebljiv propovednik etičkih vrednosti, prisutan je u Starom i u Novom zavetu kao prorok čije je osobine preuzelo hrišćanstvo, dovodeći ga u vezu sa nastankom nove vere i novim Hristovim dolaskom.

Prema predanju, Ilija Tesvićanin rođen je u Tesvitu u Izrailju u 9. veku pre Hrista (816. godine). Bio je žrtva progona cara Ahava, koji je pod uticajem svoje žene napustio Mojsijevu veru i „slavio tuđe bogove“.

Srpski narod mnoge prirodne pojave pripisuje Svetom Iliji kome je, prelaskom u hrišćanstvo, dodelio i osobine slovenskog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima. Prema narodnom verovanju i tradiciji, Sveti Ilija se vozi u vatrenim kočijama, koje vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima.

Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na ovaj praznik ne radi u polju, da se ne bi navukao gnev svetitelja.

Ovo je u Srbiji slava vazduhoplovaca, obnarodovana ukazom iz 1924. godine. Propašću Kraljevine Jugoslavije ta tradicija vazduhoplovaca je prekinuta, ali je obnovljena 1992. godine.

Povezane vesti