018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Danas je Međunarodni dan borbe protiv tuberkuloze (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

U svetu se obeležava Međunarodni dan borbe protiv tuberkuloze. Nekada smrtonosna i neizlečiva, ona se danas, ukoliko se rano otkrije, vrlo jednostavno leči. Iako se u Srbiji smatra izuzetno retkom bolešću, čak je trećina stanovništva zaražena bacilom tuberkuloze. Jak imunitet osnovni je uslov prevencije, a, ukoliko vas kašalj ne popušta duže od tri nedelje, naglo oslabite i osećate konstantan umor, vreme je da se javite lekaru.

Iako se smatra bolešću koja pogađa siromašne, Srbija spada u zemlje sa niskom stopom obolevanja od tuberkuloze. Situaciju u Nišu još je povoljnija od one u Srbiji, navode u gradskom Zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu.

Tuberkuloza najčešće pogađa ljude sa slabim imunitetom, pa je vođenje zdravog života koje podrazumeva umerenu ishranu i fizičku aktivnost, ali i izbegavanje cigareta, alkohola i droga, adekvatna prevencija.

U rizične grupe spadaju ljudi koji žive u nehigijenskim uslovima ili kolektivnim smeštajima, alkoholičari, dijabetičari i oni koji su oboleli od bolesti koje razaraju imuni sistem. Pod rizikom od obolevanja su i devojčice koje su često na dijetama kojima iscrpljuju organizam i slabe imunitet.

Iako je reč o zaraznoj, tuberkuloza spada i u kategoriju socijalno-medicinskih bolesti .

 

 

 

 

Povezane vesti