018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a obeležavamo ga u senci podatka da drastično raste nasilje u porodici sa smrtnim ishodom i da je samo u prošloj godini u Srbiji – blizu 50 žena ubijeno od strane supružnika.

Skoro 50 odsto žena koje su u poslednjih godinu i po prošle kroz nišku Sigurnu kuću izjavilo je da su najveću torturu od strane supruga počele da doživljavaju tokom trudnoće, što je podatak koji istinski zabrinjava, istakla je za NTV direktorka ove ustanove Sonja Šćekić.

Razgovori sa štićenicama obavljani su u poslednje dve godine, a obelodanjeni su danas, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Direktorka Sigurne kuće pozvala je u našoj emisiji ,,Hoću da znam“ sve žrtve da se obrate policiji i Centru za socijalni rad, uz uverenje da danas ima ko da im pomogne.

Ipak, uprkos ,,crnoj statistici“ porodičnog nasilja stoji činjenica da se u nasoj sredini ono sada cesce prijavljuje, a to u najvećem broju slučajeva čine same žrtve. Koordinatorka Radne grupe za izradu Akcionog plana inplementacije Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti Jelena Žarić Kovačević izjavila je za ,,Hoću da znam“ da je diskriminacija žena i dalje prisutna na svim nivoima društvenog života.

Hronika porodičnog nasilja beleži i, uslovno rečeno, nove tendencije, zato što su sve češće žrtve i starije žene koje maltretiraju sinovi nasilnici. To, kako tvrde u Sigurnoj kući, ukazuje na činjenicu da je krajnje vreme da uđemo u strožu kaznenu politiku prema svim nasilnicima, kao što je praksa u zapadnim zemljama i Americi.

Povezane vesti