018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Danas je Božić (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Rođenje Gospoda Isusa Hrista predstavlja i centar hrišćanske istorije i kulture jer deli vreme na doba pre i posle Spaisteljevog rođenja. Na ovaj dan vernici se pozdravljaju sa: Hristos se rodi i otpozdravljaju sa : Vaistinu se rodi!
Brojna starozavetna svedočanstva govore da je dolazak Božijeg Sina, Spasitelja sveta, dugo bio najavljivan i iščekivan. Ali, bilo je potrebno da se ispuni vreme-kako uči crkva. Rođenje Isusa Hrista za vernike je najradosniji dan jer je Sin Božiji, svojim dolaskom na zemlju doneo svetlost, a svojim stradanjem iskupljenje ljudskom rodu. Svojim Vaskrsenjem i Vaznesenjem poveo nas je putem spasenja i večnog života, jer je On –Put i Istina i Život, kako uostalom i svedoči Sveto Jevanđelje. Rođenje Isusovo je i najznačajniji događaj u hrišćanskom svetu jer deli vreme na pre i posle Hrista i, zato, predstavlja centar istorije, kulture i vere.
U te dane izađe zapovest od cara da se popiše sav narod. Po jevrejskim običajima popis je morao biti obavljen po kolenima, rodovima i plemenima. Po tom poretku Pravedni Josif je sa Presvetom Devom Marijom morao u Vitlejem. Stigavši u Vitlejem, smestili su se u pećinu jer za njih nije bilo mesta u gostionicama i kućama. Tako se u pećini, na slami, rodio Spasitelj sveta. Povivši ga, Presveta Bogorodica Mu se poklonila i položila Ga u jasle. Zatim Mu se poklonio Josif. Nedaleko od pećine, pastiri su čuvali ovce kada ih je obasjala božanska svetlost i javio im se Anđeo Gospodnji sa radosnim vestima da je rođen Bogomladenac. Tada dođoše i mudraci sa istoka, vođeni sjajnom zvevdom da Mu se i oni poklone. I Bogomladenca darivaše:zlatom, smirnom i tamjanom.
Tako je Bog, u ovoj Svetoj noći, pokazao neizmernu milost i ljubav prema ljudima poslavši čovečanstvu najdragoceniji dar- Svog Sina, pritom izabravši za Njegovu Majku najčistiju i najplemenitiju među ljudima- Presvetu Devu Mariju, koja se zato i zove Presveta Bogorodica i Presveta Bogomajka.