018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Danak energetskoj (ne)efikasnosti plaćaju potrošači (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Zgrade u Nišu imaju lošu izolaciju. Bez nje, prozora i vrata koji dobro dihtuju, računi za struju će biti veliki, kaže za NTV Jovan Jovanović, predsednik udruženja za zaštitu potrošača Forum.
Osim zgrada koje su izgrađene u poslednjih par godina i kod kojih su se poštovali propisi koji se tiču energetske efikasnosti, gotovo sve ostale su u vrlo lošem stanju, te su naši objekti veliki potrošači energije.
Evropska unija ima fondove kojima se mogu obezbediti bespovratna sredstva za izolaciju zgrada za zamenu stolarije i za ugradnju regulacionih uredjaja, ali odluka o osnivanju ovakvog fonda mora se doneti na nivou ministarstva energetike, tj. na nivou vlade. Ono što je neprihvatljivo, kaže Jovanović, je to što je trenutno celokupan trošak energetske efikasnosti prebačen na potrošače.
Tek posle osnivanja fonda i omogućavanja da zgrade imaju visok nivo energetske efikasnosti treba da se krene sa primenom tarifnog sistema. Podsećamo, centar za zaštitu potrošača Forum je pre desetak dana organizovao okrugli sto, gde su gradjani mogli da o svojim problemima i nedoumicama u vezi sa grejanjem i energetskom efikasnosti postave nadležnima.