018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Dan „Železnica Srbije“ obeležen u Nišu, najavljena modernizacija železničke infrastrukture (VIDEO)

Modernizacija srpskih železnica biće narednih godina među najvećim investicionim projektima u državi, rekao je  direktor „Železnica Srbije“ Dragoljub Simonović u Nišu, gde je povodom 129. godišnjice „Železnica Srbije“ sa gradonačelnikom prof. dr Zoranom Perišićem posetio zaposlene na niškoj železnickoj stanici i održao radni sastanak sa rukovodiocima svih železnickih čvorova u Srbiji.

„Železnice Srbije“ uz veliku pomoć države i Vlade, realizuju sveobuhvatan proces restrukturiranja i modernizacije infrastrukture i voznih sredstava. I pored toga, međutim, prostora uvek ima za kvalitetniji i odgovoriji rad, poručio je direktor „Železnica Srbije“.

Među prioritenim projektima infrastrukture jeste i modernizacija i elektrifikacija pruge Niš-Dimitrovgrad, što bi trebalo da utiče na mnogo bezbedniji I brži prevoz putnika i robe.

Izmeštanje železničkog čvora iz Niša, zbog ekonomske krize nije trenutno prioritet, iako je to nekoliko godina unazad bila jedna od najčešćih lokalnih tema, dodao je Simonović.

„Železnice Srbije“, kako kaže direktor Simonović, dele sudbinu države i privrede. Trenutno upošljavaju 18.266 radnika, pa će jedna od mera za racionalno poslovanje biti i bolja organizacija radne snage.

Pre  radnog sastanka u sedištu Niške železnicke stanice, direktor „Železnica Srbije“ i gradonačelnik Niša obisli su „MIN Lokomotivu“ i „MIN Vagonku“, koje su već nekoliko godina u restrukturiranju s  namerom da povrate nekadasnju proizvodnju i postanu konkurentni na tržištu.

Inače, prva pruga koja je izgrađena u Srbiji, između Beograda i Niša, puštena je u saobraćaj 15. septembra 1884. godine, a izgradnja takozvanog  „gvozdenog puta“ predstavljala je početak intenzivnog razvoja države.

Povezane vesti