018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Dan vina i ljubavi

Komentari: isključeni
Tagovi:

Danas je dan vina i ljubavi. Pravoslavna crkva obeležava Svetog Trifuna velikomučenika, zaštitnika vinogradara i poljskih radova, dok zapadne crkve slave Svetog Valentina, zaštitnika iskrene i čiste bračne ljubavi.

Oba ova praznika imaju i utemeljenje u verovanjima iz vremena antičke Grčke i Rima, kada su na današnji dan slavljena božanstva rimski Faun i grčka Demetra, kao bogovi ratarstva i zemljoradnika, ali i plodnosti i čuvari ljubavi. Ne slučajno, tu je uvek prisutan i Dionis, bog vina, pa ne čudi da su vino i ljubav oduvek išli zajedno, pa je tako ostalo i do dan-danas.
Srpska pravoslavna crkva Svetog Trifuna, pre svega, slavi kao velikomučenika koji je stradao za hrišćansku veru, ne isključujući ni njegov značaj kao zaštitnika bračne ljubavi i vernosti, koje su takođe deo hrišćanske propovedi. Kao svog sveca, slave ga i mnogobrojni esnafi, mehandžije, vinogradari, a običan narod danas, po prvi put u godini, izlazi u polja i obrednim orezivanjem vinove loze, nada se rodnoj i berićetnoj godini.

Četrnaestog februara zaljubljeni parovi širom sveta upućuju ljubavne poruke voljenoj osobi, svom «Valentinu». Ovo je jedan od najkomercijalnijih praznika, kada mladići svojim devojkama poklanjaju cveće i slatkiše. Zanimljiva je i procena da oko deset miliona devojaka bude zaprošeno na današnji dan.

Bez obzira na to koja crkva danas slavi svetog Valentina, Nišlije obeležavaju ovaj dan kao praznik koji veliča ljubav, iako malo ko zna predanja o o ovom svecu.

Povezane vesti