018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Dan sećanja na Isusov ulazak u Jerusalim (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Danas su Cveti-pravoslavni praznik koji vernici molitveno proslavljaju kao sećanje na ulazak Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim.
Sutradan, posle Lazrevog vaskresenja, pođe Isus sa svojim učenicima u Jerusalim na praznik Pashu.Tada narod izađe da Ga pozdravi. U Svetom Jevanđelju piše: I uzeše grane od plami i izađoše Mu u susret i klicahu-Osana Sinu Davidovu.Blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje, Car Izrailjev. A, Isus našavši magare sede na njega, kao što je i pisano.
Samo nekoliko dana kasnije, kroz taj isti Jerusalim, taj isti narod koji je na zemlju prostirao zelene grančice i cveće, kao i svoju odeću-kako magare ne bi stalo na golu zemlju-u gnevu i sa izdajstvom i porugom, gledao je Spasiteljevo stradanje, likovao raspeću Božijeg Sina –kao zadnjeg među razbojnicima i radovao se Njegovoj smrti. Ali, trebalo je da se ispuni napisano i da se obistine reči Hristove:Dođe čas da se proslavi Sin Čovečji.
I Isus reče: Ja ne dođoh da sudim svetu, nego da spasem svet i reč moja koju rekoh biće sudija u poslednji dan onima koji me ne priznaju. Ovu vam zapovest dajem-da ljubite jedni druge, kao što ja ljubim vas.Po tome će svi znati da ste učenici moji, ako budete imali ljubavi među sobom. A, ako vas mrzi svet, znajte da je mene omrznuo pre vas.Ako mene goniše i vas će goniti.Sve će vam ovo činiti zbog imena mog, jer ne poznaju Onoga koji Me posla. Da nisam došao i govorio im, ne bi greha imali, a sada izgovora nemaju za greh svoj.Ali da se isupuni reč napisana u zakonu njihovome-omrznuše me ni za što.