018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Dan primirja obeležen i u Nišu (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Polaganjem venaca na srpskom i engleskom vojnom groblju, i u Nišu je obeležen državni praznik – Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Počast žrtvama su odali predstavnici Grada, Vojske Srbije, policije, i udruženja potomaka ratnika, a žrtvama je služen parastos. Inače, Dan primirja slavi se u svim državama pobednicama, a u Srbiji se obeležava od 2011. godine.

Ništa nije tako uzvišeno kao sloboda jednog naroda, a najveći interes Srbije je da bude poštena – između ostalog, i ovim rečima odata je počast žrtvama Prvog svetskog rata na srpskom vojnom groblju u Nišu. Nakon parastosa vence su položili predstavnici Grada, Vojske Srbije, policije, udruženja potomaka ratnika i udruženja građana. Nakon toga, venci su položeni odmah pored, na englesko-francuskom groblju.

Oni koji događaje iz Prvog svetskog rata znaju veoma dobro, a i poznavali su nekog od boraca, kažu da se tada, 11. novembra, u 11 sati 1918. godine dogodio istorijski trenutak.

Dan primirja, još od 1919. godine, svečano se obeležava u svim pobedničkim zemljama, a to je bio slučaj i u našoj državi do Drugog svetskog rata. Usvajanjem izmena Zakona o državnim praznicima, republički parlament je krajem 2011. praktično vratio Dan primirja u kalendar najvažnijih događaja. Od tada se 11. novembar obeležava kao državni praznik i obavezno je neradan dan.

Povezane vesti