018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Dan otvorenih vrata pravosudnih organa u Nišu (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Viši i Osnovni sud u Nišu ove godine beleže povećanje broja predmeta za 2 i po odsto. Zbog toga su sudije opterećenije, pa se i samim tim ne rešavaju svi predmeti u očekivanom roku. Na poveaćnje predmeta ove godine uticao je, prema rečima predsednika Osnovnog suda, i štrajk advokata. Sve ovo rečeno je povodom “Dana otvorenih vrata pravosudnih organa u Nišu” na kome je zainteresovana javnost mogla da se upozna sa njihovim radom.
Iako je ove godine Niški sud dobio 10 novih sudija i dalje nedostaje četiri, kako bi ovaj pravosudni organ bolje funkcionisao, rečeno je povodom obeležavanja Evropskog dana civilne pravde. Ono što otežava posao ovoj instituciji je veći broj predmeta koji se beleži 2015.
Osnovni sud je od 28. oktobra u blokadi, a razlozi su, između ostalog, i neizmirene obaveze od strane države.
Dan otvorenih vrata pravosudnih organa bio je i prilika da se čuju podaci koji se odnose i na broj presuda koje podrazumevaju alternativne sankcije, gde se takođe beleži porast.
Tokom ove godine na rad suda je stiglo 87 pritužbi od kojih je 7 bilo osnovanih. Većina tužbi se odnosila na odugovlačenje postupaka ili rad sudija.
Zainteresovani građani i studenti prava mogli su da prisustvuju simulaciji suđenja i da diskutuju o pravosudnim temama a mogli su da čuju i pobedničku besedu ovogodišnjeg takmičenja u besedništvu.