018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Dan opštine Aleksinac (VIDEO)

Komentari: isključeni

Brojnim kulturnо-umetničkim i scenskim manifestacijama obeležen je 5. jun, Dan Opštine Aleksinac.

Na centralnoj proslavi, svečanoj akademiji u domu kulture, zaslužnim pojedincima, ustanovama i organizacijama uručene su pohvalnice, nagrade и plaketa opštine Aleksinac za 2014.godinu.

Ove godine, izuzetno, plaketa je dodeljena strancu, Italijanu Pjerluiđiju Gioneu, direktoru „Gramona“, koji upošljava 1300 Aleksinčana.

Peti jun se kao Dan opštine Aleksinac slavi od 2003. godine u znak sećanja na 5. jun 1833. godine, kada su ovi krajevi, takozvanih šest nahija, pripojeni Kneževini Srbiji. Pripajanje je usledilo nakon oslobođenja od Turaka krajem 1832. godine i diplomatskih aktivnosti koje su vođene narednih nekoliko meseci.

Ta diplomatska borba trajala je sve do 29. maja 1833. godine, kada je pod pritiskom Rusije i drugih velikih sila turski sultan Mahmud II izdao drugi hatišerif kojim je sve ove krajeve uključio u sastav Kneževine Srbije, pa i teritoriju opštine Aleksinac.

Ovogodišnje obeležavanje Dana opštine Aleksinac započelo je 4. juna, promocijom knjige „Aleksinac i okolina u Velikom ratu“ u izdanju Zavičajnog muzeja. Centralna manifestacija odžana je u sali Doma kulture, kada su na svečanoj akademiji dodeljena priznanja zaslužnim građanima.

Iako je i sama pogođena nedavnim poplavama, opština Aleksinac, pritekla je u pomoć ugroženom stanovništvu u susednim opštinama i gradovima.

Dobitnik plakete opštine Aleksinac za 2014. godinu, direktor „Gramona“ Pjerluiđi Gione, iskoristio je priliku da na svečanoj akademiji uruči donacije. Medicinsku opremu, tj. dva KTG aparata za potrebe bolnice i zdravstvenog centra u Aleksincu, i novčanu pomoć od 500.000 dinara namenjenu nastradalima u nedavnim poplavama.

Povezane vesti