018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Dan „D“ za buduće studente

Poslednji preostali prijemni na fakultetima niškog Univerziteta, a kao veliko finale – Medicina. Za indeks se prijavilo 820 kandidata, a za jedno mesto za osnovne studije na Medicini, Stomatologiji i Farmaciji konkurišu dva kandidata. Na Univerzitetu kažu da se ove godine prijavilo više kandidata nego prošle, a konačni rezultati znaće se najkasnije do 10. jula.

Ispred Medicinskog fakulteta u Nišu zabrinuta i zamišljena lica čekaju da neko njihov završi prijemni za najatraktivniji fakultet u ovom delu Srbije, a do tada pokušavaju da smanje nervozu i izbore se sa umorom. Roditelji, bake, prijatelji, neki već sa lekarskom diplomom u porodici, ali i oni kojima bi student medicine bio sve – uzdanica, ponos, stub porodice.

Za integrisane akademske studije Medicine ove godine 394 kandidata, a 180 mesta. I za mesto na Stomatologiji i Farmaciji za jedno mesto konkurišu dva potencijalna brucoša. Dok pojedini izlaze nezadovoljni, nekima prijemni nije bio težak.

Poučeni nedavnim skandalom sa male mature, fakulteti su mnogo ozbiljnije organizovali polaganje prijemnih ispita. Na Medicinskom fakultetu svake godine bezbednosna procedura je uobičajena, jer se u isto vreme isti test polaže na tom fakultetu u svim gradovima u Srbiji.

Osim za Medicinu, ove godine budući studenti grabe se i za mesto na Filozofskom fakultetu, konkretno najviše na Departmanu za psihologiju, gde su se za 90 mesta prijavila 223 kandidata, a na Departmanu za anglistiku za 75 mesta bori se duplo više kandidata. Kuriozitet je da ove godine 15 mesta na Departmanu za ruski jezik neće biti dovoljno za 27 kandidata.

Inače, ove godine se za ponuđenih 3.078 budžetskih i 1.939 samofinansirajućih mesta prijavilo u prvom krugu 5.077 kandidata. Po interesovanju visoko su i Fakultet zaštite na radu i Prirodno-matematički. Na Elektronskom su najprimamljivije Informacione tehnologije. Slobodnih mesta ima na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu, a za samofinansirajuće studente još koje je ostalo i na Pravima i Ekonomiji. Tehnološki fakultet u Leskovcu ostao je „poluprazan“, jer je za 120 mesta konkurisalo samo 75 kandidata.

Povezane vesti

  • http://Niš Marjan

    Ja kad sam upisivao fakultet upisivalo se 150 studenta… i vecina nema poso … QQ ova država skoluje kadar za inostranstvo