018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Damask: Upad Turske bezočna agresija

Od:
Komentari: isključeni

DAMASK – Sirijska vlada je saopštila danas da upad Turske na sever Sirije predstavlja čin „bezočne agresije“ i da će smatrati Ankaru odgovornom zbog posledica, izvestila je agencija SANA.
„Turska nije zadovoljna samo time što daje svaku vrstu podrške svojim marionetama iz Daeša (Islamske drzave), Fronta Al-Nusra (ogranka Al Kaide) i drugih terorističkih grupa“, navodi se u saopštenju sirijskog ministarstva spoljnih poslova.
„Oni su čak izveli…bezočnu agresiju na sirijskoj teritoriji“, stoji u saopštenju, preneo je AFP.
U saopštenju pročitanom na državnoj televiziji, sirijske vlasti navode da je turska vlada obavestila sirijski konzulat u Istanbulu o operaciji premeštanja grobnice Sulejmana Šaha, ali da nije sačekala dozvolu Sirije.
Turska vojska je noćas pokrenula operaciju evakuacije 40 turskih vojnika koji su čuvali grobnicu Sulejmana Šaha, dede osnivača Otomanske imperije, smeštenu na lokaciji koju Ankara smatra suverenom teritorijom.
Činjenica da Islamska država nije napala grobnicu „potvrđuje dubinu veza između turske vlade i ove terorističke organizacije“, ističe se u saopštenju.
U skladu sa striktnom verzijom šerijatskog zakona koji sledi, Islamska država je digla u vazduh mnoge grobnice na području koje se nalazi pod njenom kontrolom, naveo je Rojters.
Sirijske vlasti su dodale da operacija turskih snaga predstavlja kršenje sporazuma potpisanog 1921.
Turski premijer Ahmet Davutoglu je danas na konferenciji za medije izjavio da Turska od svojih saveznika u međunarodnoj koaliciji prtiv Islamske države nije zatražila dozvolu, niti pomoć za operaciju evakuacije vojnika i grobnicu Sulejmana Šaha, ali ih je o tome naknadno obavestila.
U saopštenju turske vojske se navodi da tokom operacije evakuacije oko 40 vojnika, koji su obezbeđivali tursku enklavu u kojoj se nalazi grobnica, a koja je bila okružena ekstremistima Islamske države, nije bilo nikakvih sukoba.
Ipak, jedan vojnik je poginuo u nesreći, navela je vojska.
Turska državna televizija je sinoć javila da su elitne jedinice turske vojske uz pomoć vojnih aviona prešle tokom noći na teritoriju Sirije kako bi evakuisali vojnike koji čuvaju grobnicu.
Grobnica Osmana I se nalazi u blizini tursko-sirijske granice, u sirijskoj provinciji Alepo, odnosno blizu grada Kobane koji je bio poprište najžešćih američkih vazdušnih udara na džihadiste.

Tanjug 22.02.2015 13:43
AP Photo/File