018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Dačić: Propise u medijima ne treba donositi ishitreno

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

DNEVNI LIST „DANAS“: Nastavljaju se reagovanja na nišku javnu raspravu o Nacrtu zakona o javnom informisanju

DAČIĆ: Propise o medijima ne treba donositi ishitreno

Autor: Z. Miladinović

Niš – Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je prošle subote da u medijskoj oblasti svi delovi zemlje moraju da budu ravnopravni, tako da „ukoliko Beograd i Novi Sad imaju medijske javne servise, onda to mora da ima i Niš“.

- Kada je reč o medijskim zakonima, trudimo se da u njihovoj pripremi učestvuju medijska udruženja, zajedno sa Ministarstvom kulture i informisanja. Ponekad, međutim, postoje i veliki pritisci iz međunarodne zajednice kada je reč o primeni nekih propisa, koji možda jesu propisi koje treba primeniti u daljem procesu približavanja EU, ali nam primer mleka i aflatoksina pokazuje da kada žurite i trčite ispred rude mogu da nastaju određeni problemi – rekao je Dačić u Nišu odgovarajući na pitanje o daljoj sudbini Niške televizije (NTV) i drugih medija čiji su osnivači lokalne samouprave. Prethodno je na skupu Razvoj juga Srbije, na kojem su Dačić i pojedini ministri razgovarali sa predstavnicima ovog dela zemlje, predsednik Okružnog odbora SPS u Nišu Igor Novaković ocenio da bi Nacrt zakona o informisanju, koji predviđa povlačenje države i lokalnih samouprava iz medija od 1. januara 2014, mogao da predstavlja uvod u ukidanje NTV. U tom slučaju Niš će biti „potpuno diskriminisan“ u odnosu na Beograd i Novi Sad, u kojima su nacionalne, pokrajinske i gradske televizije i radio stanice. On je podsetio da u Nišu uz NTV postoji još samo privatna televizija Belami, a da su u poslednje tri godine iz različitih razloga ugašeni Radio Niš, koji je imao tradiciju od 60 godina, kao i regionalne Televizije Pet i Zona. Prema njegovim rečima, NTV bi trebalo da postane regionalni javni servis, u skladu sa aktuelnom Medijskom strategijom, koja predviđa šest takvih servisa u Srbiji. Za formiranje regionalnih javnih servisa i transformaciju NTV u takav servis založila se i većina učesnika javne rasprave o Nacrtu zakona o informisanju, održane prošlog četvrtka u Nišu, u organizaciji Ministarstva kulture i Misije OEBS. Protiv takvog mišljenja prisutnih građana, političara i medija čiji su osnivači lokalne samouprave bili su predstavnici NUNS-a, ANEMA-a, Lokal presa i privatnih medija. Članovi Radne grupe za izradu zakona objasnili su da on predviđa „samo“ povlačenje države, gradova i opština iz medija, a da će eventualno formiranje regionalnih javnih servisa regulisati zakon o elektronskim medijima, koji će se uskoro naći u javnoj raspravi. Rasprava u Nišu bila je žučna, tako da su neki od učesnika ocenili da je atmosfera „kao na stadionu“. U jednom trenutku zapretila je opasnost da bude prekinuta usled incidenta zbog kojeg su u Galeriju Srbija stigli pripadnik policije, kao i gradonačelnik Niša Zoran Perišić. Prema pisanju internet portala Južne vesti, u pauzi diskusije „trojica mladića u majicama kik-boks kluba nasrnuli su na diplomatskog službenika misije OEBS i unoseći mu se u lice uputila niz uvreda“. Drugi mediji nisu prisustvovali incidentu, a portparolka Policijske uprave Niš Lidija Pavlović saopštila je da je „policija po prijavi izašla na teren i konstatovala da nije bilo nikakvog narušavanja javnog reda i mira“.

Pogromaška atmosfera

Nakon javne rasprave u Nišu šef Misije OEBS u Srbiji ambasador Peter Burkhard pozvao je „na uvažavanje i učtivost u javnom dijalogu“. On je izrazio žaljenje što je rasprava ometena, uz ocenu da „nema mesta pretnjama i nasilju u demokratskoj debati“. NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres ocenili su da javna rasprava protiče uz „ozbiljnu opstrukciju pojedinih lokalnih javnih preduzeća koje se bave informisanjem“ i njenu „dramatičnu politizaciju“, tako da se stvara „netolerantna i na momente pogromaška atmosfera“, koja je rezultirala „neprimerenim verbalnim napadom na jednog od uposlenika Misije OEBS-a u Srbiji“.

Povezane vesti