018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Dačić ponovo predsednik, cilj milion glasova na izborima

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Ivica Dačić, koji je danas ponovo izabran za presednika Socijalističke partije Srbije, poručio je da ima čast i obavezu da SPS sačuva, ne samo kao stranku, već i kao ideju.
On je delegatima devetog Kongresa SPS-a, pod nazivom „Odgovorno za budućnost“, obećao da će biti na čelu partije dok stranka od njega bude imala političke koristi i dok i sam ne postane oličenje prošlosti.
„Biću na čelu stranke dok ne stvorimo uslove da ovde budu neki novi lideri. Zato je potrebno ne samo da izvučemo pouke iz prošlosti nego i hrabrost za budućnost“, rekao je Dačić.
On je dodao da će lično predložiti potpredsednike, članove Predsedništva i Izvršnog odbora na sledećioj sednici Glavnog odbora, podvukavši da to neće biti danas, jer je, kako je objasnio, težina kongresa takva da je neophodno dobro razmisliti.
Dačić je takođe naglasio da nije sklon da prihvati sve predloge koje je dobio od stranačkih organa.
„Nisam sklon da prihvatimn ono što ste predložili samo zato što niste hteli da se zamerate, ali to ne znači da ne prihvatam njih, moramo dobro da razmislimo sa čim ćemo pred narod. U Glavnom odboru stranke nekada je bilo šest, sedam akademika, a danas bi mi rekli „pa oni nisu ni članovi mesne organizacije“. Postoje viši interesi“, rekao je Dačić.
Novi stari predsednik SPS rekao je i da na narednim izborima očekuje bolji rezultat i socijalistima poručio da ne treba da odustanu od cilja a to je milion glasova, jer je to realno i njihova snaga.
Dačić je u završnom obraćanju delegatima više puta podvukao da su promene neophodne i da nisu „đavolsko delo“, kao što je to prorok Muhamed govorio ali i da nije svaka promena na bolje.
„Ovo je kraj prve etape, danas otvaramo drugu i sve što je za muzej treba da ide u muzej. Svako mora da doprinese i jednim glasom, jer je svako lider i nosi odgovornost“, rekao je Dačić.
On je delegatima preneo da je dugo razmišljao da li da prihvati kandidaturu za još jedan predsednički mandat jer je, kako je objasnio, došlo vreme za promene.
„To što sam prihvatio funkciju ne znači da se ja neću promeniti. Bići mnogo oštriji, moraću da trazim veću discilplinu, odgovornost, mudrost i novi duh SPS na svakom mestu“, rekao je Dačić.
Završavajući obraćanje u svom maniru Dačić je ispričao da u razgovorima sa međunarodnim zvaničnicima, kada objašnjava šta je to filigranski rad, kaže da je to olimpijska disciplina „dribling na malom prostoru“.
„Mi nismo najjača stranka, moramo da budemo majstori i da postignemo gol u svakoj prilici“, zaključio je Dačić.
Dačić je na devetom kongersu izabran aklamacijom, a na pitanje da li ima neko protiv ili uzdržan umesto uobičajenih odgovora flajerima, delegati su uglas oba puta odgovorili nema.
Novi šef SPS čestitao je i rođendan dosadašnjem predsedniku Izvršnog odbora Branku Ružiću.
Dačić je ranije danas predstavio i novi logo stranke, a predsednik SNS-a i premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je bio gost na kongresu, pozvao je socijaliste da zajedno nastave reforme koje su započeli. „Radimo da bismo menjali Srbiju, da bismo bolje živeli i nadam se vašoj podršci. Siguran sam da zajedno možemo da uradimo mnogo na napretku zemlje“, rekao je Vučić.
Podrška Šešelju garantovana propast
Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je da će onaj ko podrži lidera radikala Vojislava Šešelja zagarantovano propasti i pozvao sve iz stranke koji žele da pređu u radikale da to i učine.
„Šešelj je pozvao sve šešeljevce iz SPS-a da odu kod njega. Ja ih isto pozivam da odmah odu kod njega, ako ih ima“, poručio je Dačić na Devetom kongresu SPS-a u Beogradu.
On je podvukao da politički šovinizam ne može da bude ni u kakvoj vezi sa SPS-om i naglasio da je naveća greška bivseg predsednika SPS Slobodana Miloševićca bila upravo podrška Šešelju.
„To je bio smrtni udarac za SPS“, naglasio je Dačić na kongresu.
Lider socijalista je i ovoga puta podvukao da oni nisu socijalisti-utopisti, da loše ideje moraju da izbace i da priznaju greške.
Tanjug 14.12.2014 15:40
Foto Tanjug, O. Toskić