018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Dačić: Korak napred u primeni sporazuma

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da današnja runda pregovora u Briselu sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem nije dovela do spektakularnih rezultata, ali je, kako kaže, učinjen korak napred u primeni briselskog sporazuma. 

Dačić je naveo da je najveći deo razgovora bio posvećen lokalnim izborima na Kosovu koji su zakazani za 3. novembar i ponovio da je stav Srbije da je u interesu kosovskih Srba da na tim izborima učestvuju. On je dodao da je rok za predaju lista produžen kako bi se omogućila što veća izlaznost Srba. Ipak, oko izgleda glasačkih listića dogovor nije postignut, a Dačić kaže da će se to pitanje rešavati na nivou radnih grupa.

Portparol visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, Maja Kocijančić, napisala je na društvenoj mreži twitter da su oba premijera tokom razgovora izrazila posvećenost uspešnom održavanju lokalnih izbora na Kosovu.

Kada je reč o telekomunikacijama i energetici, Dačić je naveo da su on i Tači donekle približili stavove, ali je dodao da da oko pitanja energetike ima većih problema jer su to, kako kaže, i imovinska i politička pitanja.

Kosovski premijer Hašim Tači rekao je da je razgovor bio izuzetno konstruktvan i da je postignut napredak, ali da ima mnogo tehničkih detalja o kojima mora da se postigne saglasnost.

Nova runda dijaloga zakazana je za 8. septembar.

 

 

 

Povezane vesti