018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Dačić i Dinkić različito o pregovorima, SNS odlučuje danas

Komentari: isključeni

Vlada dalje ide bez URS-a, SNS može to da prihvati, da pravi koaliciju s nekim drugim ili da se ide na izbore, odlučio je premijer Ivica Dačić i obavestio o tome predsednika države i javnost.  SNS je najavio da će se o premijerovom predlogu izjasniti danas posle sednice Predsedništva stranke.

U očekivanju da naprednjaci odgovore na ponudu premijera ostaju potpunorazličita viđenja razgovora koji su vođeni juče i prekjuče između lidera SNS, SPS i URS, a koja su izneli Dačić i Dinkić. I dok premijer tvrdi da je ponuda Dinkića koju je izneo juče sasvim neprihvatljiva, lider URS kaže da je za SNS ta ponuda bila prihvatljiva, što mu je lično, kako je rekao, potvrdio Aleksandar Vučić.  Dačić je, s druge strane, tvrdi lider URS, uplašen da mu premijersko mesto ugrožava Vučič, pa bi, kako kaže, da što duže makar formalno ostane na toj poziciji.  Dačić predlog Dinkića da bude potpredsednik zadužen za investicije vidi kao opasnost od stvaranja novog superministarstva, do lider URS to objašnjava željom da radi, dovodi investitore i da zaposli Srbiju.  Konačno, premijer je napomenuo da nije želeo da ponižava ni Dinkića, ni URS, pa mu je ponudio da bira neki treći resor, izuzev finansija i privrede, za koje premijer smatra da ih Dinkić nije dobro vodio.  Dinkić je, međutim, kazao da je premijer bio iznenađen što je URS pristao da se resor privrede i finansija podeli, pa kako to nije očekivao, uplašio se za svoju funkciju ako te resore dobije SNS, i zato je odlučio da više ne sarađuje s URS-om.

Na potezu je Srpska napredna stranka, čiji je potpredsednik Nebojša Stefanović izjavio za B92 da će ta stranka danas doneti odluku o ponudi premijera da vlada nastavi dalje bez URS potvrdivši istovremeno da je SNS imala donekle različit stav od predsednika vlade u pregovorima o rekonstrukciji.

Predsednik Tomislav Nikolic apelovao je juče na Vladu, a posebno na najveću stranku koalicije, Srpsku naprednu stranku, da ubrzano okončaju rekonstrukciju i nastave reforme. „Za izbore uvek ima vremena“, saopštio je Nikolić. (Tanjug, B92)

 

Povezane vesti