018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Dačić: Dijalog više nema o čemu da se vodi

Komentari: isključeni

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da dijalog u Briselu više nema o čemu da se vodi, jer prištinska strana neće da promeni svoje stavove.

Dačić je tokom posete Francuskoj svog kolegu Žan Mark Eroa upoznao sa situacijom i razgovorima u Briselu, ocenivši da je Srbija uložila puno u taj dijalog, koji je vezan i sa pitanjem evropskih integracija zemlje.
„Srbija praktično nije ni učestvovala u pregovorima nego je do sada učestvovala jedino u načinu kako da ukine svoje institucije i da Srbe sa severa Kosova ubaci u kosovski sistem“, kazao je Dačić i podsetio da se najpre bilo reči o tome da će Priština ponuditi široku autonomiju za Srbe unutra Kosova, ali da od toga nema ništa i da Srbija sada ima rok do utorka da se izjasni o tom predlogu.

Dijalog nema više o čemu da se vodi jer prištinska strana neće da pomeri svoje stavove“, rekao je Dačić i dodao da to dovodi Srbiju u situaciju da se nalazi u „živom pesku, živom blatu“ u koji svake godine tone sve dublje zato što ono za šta se zalaže ne dopire do svesti onih koji danas odlučuju o EU i najvažnijim političkim procesima u Evropi.

Dačić je rekao da mu je Ero preneo uveravanja da će se Francuska aposolutno založiti da Srbija dobije što pre datum za otpočinjanje pregovora, da oni apsolutno podržavaju Srbiju i stoje iza sporazuma o strateškom partnerstvu. (Tanjug)

Povezane vesti