018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Dačić demantuje preporuku Nikoliću da u Moskvu idu veterani

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić demantovao je za „Politiku“ da je iz Ministarstva spoljnih poslova (MSP) upućena bilo kakva preporuka u Predsedništvo Srbije da se na paradu u Moskvi pošalju veterani Drugog svetskog rata, a ne pripadnici garde.
„Predsednik je samostalno doneo odluku na osnovu Ustava i zakona“, rekao je Dačić za izdanje lista od utorka, a na pitanje da li je tačno da je učešće vojnika na paradi u Moskvi bila tema na kolegijumu MSP, odgovorio je pozitivno.
„Kolegijum je dužan da raspravlja o svim aspektima odluka koje imaju spoljno-politički značaj, kao i da takve informacije razmenjuje sa drugim državnim organima. To je praksa u svim situacijama. Kao i da te informacije deli sa drugim ministarstvima“, objasnio je Dačić i istakao da „nikakva preporuka nije upućena predsedniku niti je to od nas traženo“.

Izvor „Politike“ blizak vladi, međutim, tvrdi da je Predsedništvu Srbije iz MSP-a poslato takvo mišljenje i to sa faksimilom potpisa Roksande Ninčić, koja je na mestu državnog sekretara u ovom ministarstvu. Autor tog „pisma“ je, kaže isti izvor, Goran Aleksić, pomoćnik ministra.

„Politika“ piše i da su pripreme srpskih vojnika za učešće na vojnoj paradi u Moskvi 9. maja u punom jeku i da 73 mladića i dve devojke kojima je poverena ova misija uveliko uvežbavaju marširanje Crvenim trgom.

Kako za „Politiku“ kaže Jovan Krivokapić, kapetan korvete, portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ovo je drugi put u novijoj istoriji da ovoliki broj pripadnika vojske učestvuje na vojnoj paradi u nekoj drugoj državi.
Tanjug 21.04.2015 08:32
Foto Tanjug/S.Radovanović, arhiva