018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Da li se u Srbiji isplati biti pronalazač? (VIDEO)

Komentari: isključeni

Inovator Goran Mitić dobio je nagradu za najbolji pronalazak na ovogodišnjem „Tesla festu“ u Novom Sadu. Više puta nagrađivan, sada je patentirao sistem za zaštitu radnika na dalekovodima. Duple komande sprečavaju da struja bude puštena iz komandnog centra pre nego li radnik na terenu za to da znak. Svi Mitićevi nagrađivani patenti na domaćim i stranim festivalima vezani su za elektroenergetski sistem, ali za sada još nijedan nije dobio primenu.

Pet zlatnih plaketa sa pet „Tesla festa“, pronalazač Goran Mitić iz Novog Sada doneo je još jednu nagradu. Na najznačajnijoj izložbi inovacija predstavio je patent za uključivanje dalekovoda duplom komandom.

Kao i prethodni pronalasci i ovaj je iz oblasti elektroenergetike. Prošle godine Mitić je dobio nagradu i Svetske organizacije za zaštitu intelektualne svojine. Patent treba da spreči krađu struje preko magneta na brojilu.

Zavod za zaštitu patenata do sada je registrovao desetak Mitićevih inovacija, a trenutno radi na još dve. Poslednja nagrađena, o duplim komandama na dalekovodu, kažu stučnjaci, vredna je svetskog sajma u Briselu. Međutim, vredna je i prijava – košta 10.000 evra, a Mitić radi za 20.000 dinara.

 

 

Povezane vesti