018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Da li postoji kriza vlasti u Nišu? (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Na današnjoj sednici Skupštine Niša usvojen je Predlog rebalansa gradskog budžeta kojim se njegov obim povećava za 11 %, na 11,8 milijardi dinara. Vlast tvrdi da će se zaduživanjem po znatno nižim kamatama za refinansiranje starih kredita ostvariti ušteda od 500 miliona dinara, što će, ako je verovati ovim procenama, olakšati funkcionisanje grada.
Sednica gradskog parlamenta počela je jutros sa malim zakašnjenjem pošto je sa 35 odbornika, od njih ukupno 61, obezbeđen minimalni kvorum.

Da li postoji kriza vlasti u Nisu? Na ovo pitanje su novinarima, tokom prvog dela sednice, odgovarali njeni čelnici – tvrdeći da dovoljan broj odbornika za donošenje odluka govori da nema unutarstranačkih sukoba ni u SPS-u, ni u SNS-u, ali ni između ove dve stranke.
Opozicija se sednici “pridružila” tek kada je obezbeđen kvorum, odnosno oko 9:30, i potom odmah počela da učestvuje u raspravi. Odmah na pocetku – višesatna rasprava o rebalansu bedžeta. Do pauze. Vlast poručuje da vraćaju dugovanja prethodnih vladajućih struktura, dok opozicija ocenjuje da raditi rebalans znači “ispravljati greške loše isplaniranog budžeta”.
Postavljen je i novi gradski većnik na mesto Branislava Ranđelovića iz PUPS-a. U veće ulazi Svetozar Aleksov iz iste stranke, pošto je Ranđelović, pre više meseci objasnio da ima lične razloge zbog kojih istupa iz ovog tela.
Iako je trebalo, sa današnje sednice gradske skupstine izbačeni su izbori vršilaca dužnosti direktora Dečijeg odmarališta “Divljana” i Zavoda za hitnu pomoć. Razlog, kako je rekao gradonačelnik – “nije bilo konsenzusa” oko predloženih kandidata. Nakon jučerašnje odluke da se predlozi ova dva imenovanja ,,skinu“ sa dnevnog reda odbora za imenovanja, spekulisalo se da je glavni razlog za to neslaganje oko kadrova u GO naprednjaka. ,,Puna su vam usta sukoba u SNS-u, mislim na opoziciju, a danas smo svi tu“, ističe Perišić.
Zbog završnog računa, kako zaključuje, nova sednica gradskog parlamenta moraće da bude zakazana do 15. juna.