018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Da li će biti ugrožena regularnost školske godine ? (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Štrajk prosvetara, članova većinskih sindikata u Srbiji nastavlja se do daljnjeg. Sindikalisti kažu da i dalje nema pomaka u pregovrima i da zbog toga imaju u planu da radikalizuju proteste pa čak i, kako navode, otpočnu totalnu obustavu rada. Sa druge strane resorno Ministarstvo naložilo je štrajkačima da obustave zakonski štrajk i drže normalno časove ili će u protivnom biti kažnjeni smanjenjem plate.
Prema podacima kojima raspolažu sindikalci oko 700 škola u Srbiji i dalje drži skraćenu nastavu, a kako pregovori sa ministarstvom prosvete ne daju nikakve rezultate, štrajkači planiraju da izađu ponovo na ulicu, i radikaizuju proteste.
Sa druge strane, nadležni u resorom Ministarstvu i školskoj upravi tvrde da postoji zakon o obrazovanju i da on mora da se poštuje, jer će u suprotnom štrajkači biti kažnjeni, a jedna od prvih mera koja je naložena, jeste smanjenje zarada.
Iako u štrajku, prosvetni radnici tvrde da je trenutna situacija najgora po đake, posebno one u završnim razredima i da je već ugrožena regularnost godine. Ističu da najavljene reforme obrazovnog sistema nisu ono što prosvetnim radnicima ali i učenicma zaista treba.
Prosvetari u Srbiji već su puna četiri meseca u štrajku koji se ogleda u vidu skraćenja časova. Jednom su i potpuno obustavili rad i pozvali se na građansku nepšoslušnost, a kako navode ukoliko do sredine marta nema pomaka, 18.marta organizovaće protest u centru prestonice.

Povezane vesti