018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Čuvari stare recepture pirotskog kačkavalja

Od:
Komentari: isključeni

PIROT – Mlekarska škola „Dr. Obren Pejić“ iz Pirota u svom sastavu ima najveći pogon za proizvodnju pirotskog kačkavalja po vekovima staroj recepturi, a tajna proizvodnje se prenosi na nove generacije đaka koji dominiraju na gotovo svim takmičenjima iz oblasti prerade mleka, ali i u drugim disciplinama

„Dnevno prerađujemo oko pet tona mleka i oko 90 procenata naše proizvodnje ide na tradicionalni pirotski kačkavalj. Dnevno se proizvede od 400 do 500 kilograma kačkavalja, a trenutno na lageru imamo pedesetak tona zrelog kačkavalja koji je spreman za prodaju“, kaže Tanjugu profesor Saša Petrović.

Mleko se otkupljuje, dodao je, mahom od proizvođača iz pirotske opštine i sa Stare planine i njenih obronaka tako da ima izuzetno kvalitetnu sirovinu za dobijanje ovog tradicionalnog proizvoda.

On dodaje da se u ovoj školi pirotski kačkavalj pravi po viševekovnoj recepturi.
„Trudimo se da pored svih standarda koje uvodimo poput ISO 22000 i HAČP zadržimo tradicionalnu recepturu i način izrade tako da tradiciju pokušavamo da spojimo sa novim trendovima, zahtevima EU i zemalja u okruženju“, priča Petrović.

Prema njegovim rečima, u poslednje vreme ima izuzetno veliki broj ponuda za izvoz pirotskog kačkavalja u inostranstvo, ali zbog problema oko dobijanja dozvole za izvoz još uvek ne može da zaživi.

Dodaje da je na domaćem tržištu proizvod prepoznatljiv i jedan je od najboljih kačkavalja na tržištu, ali da u poslednje vreme imaju problema sa plasmanom, jer se pojavljuje puno proizvodasa niskim cenama koji se nazivaju kačkavaljem, a to po fazi zrenja ne bi smeli ili su po kvalitetu daleko ispod pirotskog kačkavalja.

Zbog izuzetno kvalitetnog mleka od koga se pravi pirotski kačkavalj, taj proizvod nema problema sa aflatoksinima i drugim neželjenim sastojcima kojih ima u mleku niskog kvaliteta.
„Mleko nabavljamo mahom od malih proizvođača, pa je to mleko izuzetnog kvaliteta zbog čega nemamo problema sa aflatoksinima koji se javljaju u mleku koje potiče sa farmi i većih gazdinstava“, kaže Petrović.

Jedna od učenica Mlekarske škole, sa smera prerađivač mleka, Dijana Mitrović, kaže Tanjugu da je od profesora naučila kako se pravi tradicionalni pirotski kačkavalj.
„Profesori su nas naučili kako se pravi kačkavalj po staroj recepturi i nije nam uopšte teško da ga pravimo“, kaže Mitrovićeva.

Pirotski kačkavalj od marta prošle godine ima zaštićeno geografsko poreklo.
Stavljanje etikete pirotski kačkavalj moguće je samo na proizvod koji je proizveden od mleka sa Stare planine i iz pirotskog kraja, što ranije nije bio slučaj pa su nesavesni trgovci na proizvode sumnjivog kvaliteta stavljali etikete da je reč o pirotskom kačkavalju kako bi na taj način poboljšali prodaju.
Tanjug 13.04.2015 10:59
Foto Tanjug/A.Ćirić