018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Čurkin: SAD ne smeju da „jačaju mišiće“ na Ukrajini

Od:
Komentari: isključeni

KIJEV – Sjedinjene Američke Države ne smeju da koriste situaciju u Ukrajini za jačanje svog vojnog prisustva u svetu, rekao je danas ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama, Vitalij Čurkin.
„Ako bi se politika sastojala u tome da se situacija u Ukrajini iskoristi da se stekne prednost i ojačaju mišići, to bi samo naškodilo opštoj međunarodnoj saradnji“, rekao je Čurkin novinarima.
Čurkin je rekao i da Moskva smatra da je veoma važno da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija što pre usvoji nacrt ruske rezolucije o Ukrajini, jer bi to odigralo značajnu ulogu u okončanju nasilja u toj zemlji.

„Nastavak onoga što se sada dešava u jugoiastočnim regionima Ukrajine, doveo bi do pogoršanja celokupne situacije. To su gusto naseljene oblasti Ukrajine, situacija je već postala tragična, a vidimo da to eskalira. Kijev nastavlja da upotrebljava silu, što je potpuno pogrešan pristup“, naglasio je Čurkin.
„Početni razgovori s našim kolegama iz Saveta nišu baš obećavajući. Neki od naših kolega misle da se situacija može smiriti upotrebom sile, što je velika greška. Diskusija o nacrtu rezolucije će se nastaviti“, dodao je ruski ambasador u SB UN.
Čurkin smatra i da predstavnici Zapada u SB UN pokušavaju da politizuju ruski nacrt rezolucije o Ukrajini, preneo je „Glas Rusije“.
On je dodao i da misli da rad na nacrtu rezolucije neće biti lak i da Rusija tek treba da odluči koji će biti njen sledeći korak na tom planu.
Ruski nacrt rezolucije kojim se zahteva trenutni prekid vatre u Ukrajini i humanitarni koridor, naišao je na kritike Zapada i hladan prijem u Savetu bezbednosti UN.
Rusija je istupila s tim dokumentom na početku jednomesečnog predsedavanja Savetom bezbednosti.
Moskovske tvrdnje da želi da stopira nasilje u Ukrajini, naišle su na žustro odbacivanje Vašingtona.
Stejt dipartment je to nazvao „licemerjem“ s obzirom da Rusija, po njegovim tvrdnjama, nije učinila ništa da spreči separatiste u Ukrajini da napadaju stalno nove ciljeve i drže posmatrače OEBS-a kao taoce.
U ruskom nacrtu rezolucije, predstavljenom u ponedeljak pred Savetom bezbednosti, zahteva se „trenutni prekid neprijateljstava“, a na one koji učestvuju u borbama se apeluje da se angažuju na „održivom prekidu vatre“.
Ruskim nacrtom se traži i stvaranje humanitarnih koridora kako bi civili koji to želi mogli bezbedno da napuste područja neprijateljstava i kako bi se obezbedilo nesmetano snabdevanje.
TANJUG