018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Crveni krst u Nišu obeležio 138 godina postojanja (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Humanitarna organizacija Crveni krst u Nišu ove godine obeležava 138 godina rada i postojanja. Iz ove organizacije kažu da su bili i ostali privrženi svojim principima i da su najponosniji na dobra dela koja skoro svakodnevno čine.
Humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo, univerzalnost. Sve ovo su principi kojima već 138 godina teži humanitarna organizacija Crveni krst u Nišu.
Ono što je mnogima prva pomisao kada se spomene ova humanitarna organizacija jesu volonteri. Kako ističu u Crvenom krstu, njih ima mnogo, što je samo još jedan od dokaza da ova organizacija ima dugu i veliku istoriju.
Gradska organizacija se rukovodi svojim Statutom, Statutom Crvenog krsta Srbije kao i aktima Međunarodnog pokreta Crvenog krsta. U ostvarivanju ciljeva i zadataka, Crveni krst Niš pomaže svim ljudima, bez bilo kakve neposredne ili posredne diskriminacije po bilo kom osnovu, a naročito zbog rase, boje, pola, nacionalne pripadnosti, društvenog porekla, rođenja ili sličnog statusa, zatim veroispovesti, političkog ili drugog uverenja, imovnog stanja, kulture, jezika, starosti ili psihičkog ili fizičkog invaliditeta. Od osnivanja do danas Crveni krst organizovao je mnoge akcije. Među njima je akcija u Nišu za vreme okupacije gde se ova organizacija angažovala oko oslobađanja dece iz logora. Predstavnici Crvenog krsta su se pozivali na humanistička načela da se iz logora puste novorođenčad i maloletni pritvorenici. Posle Drugog svetskog rata svoju misiju Crveni krst je prilagodio potrebama razrušene zemlje i osiromašenog stanovništva, te se iz tog razloga usmerio na pružanje svih vrsta pomoći stanovništvu, a posebno u različitim prirodnim katastrofama, oporavaku dece u odmaralištima, zdravstveno preventivnoj delatnosti, dobrovoljnom davalaštvu krvi. Organizacija se istakla i u registrovanju i zbrinjavanju izbeglica 1991. ali i u evidentiranju raseljenih sa Kosova 1999. godine.

Povezane vesti