018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

„Crveni krst“ obeležava 150 godina postojanja (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Na Svetski dan Crvenog krsta ova organizacija obeležava i 150 godina postojanja. Uloga je ostala ista – delovanje u nesrećama, obučavanje volontera za pružanje prve pomoći, borba protiv trgovine ljudima i briga o socijalno ugroženom stanovništvu, kaže Mirjana Gocić iz niškog Crvenog krsta. Ona je i pozitivno ocenila napore Grada da ponovo uvede Narodnu kuhinju, a koja bi sa radom trebalo da počne uskoro.

Misija Crvenog krsta u poslednjih nekoliko decenija, u principu, nije se promenila. Pre 150 godina, kada je nastala ova humanitarna organizacija, ublažavala je ratne patnje, a danas se i dalje bavi pružanjem pomoći žrtvama nesreća, kažu povodom velikog jubilja u niškom Crvenom krstu.

Presedan u istoriji ove organizacije kod nas predstavlja period u Srpsko–bugarskim ratovima, kada je srpsko društvo „Crveni krst“ zbrinjavalo ranjenike, podseća Gocićeva. Danas u ovoj međunarodnoj organizaciji u 160 zemalja sveta profesionalno radi oko pola miliona ljudi, a volontira gotovo sedamnaest miliona.

 

 

Povezane vesti