018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Crni leptiri sve češći gosti domova

Ukoliko ste u stanu poslednjih večeri primetili krupne crne leptire, ne treba da se čudite. Stručnjaci kažu da je ova pojava potpuno prirodna, i posledica je klimatskih promena.

Neki su se žalili i da u večernjim satima ima puno komaraca, i da njihovi ubodi izazivaju jače reakcije. Lekari Instituta za javno zdravlje odgovaraju da je reč o subjektivnom osećaju , a da će svakako, nakon prvog tretmana prskanja protiv komaraca u junu, tokom avgusta uslediti još jedan.

Stručnjaci kažu da pojava, uglavnom noćnih, leptira nije nikakva čudna pojava, oni su sastavni deo ekosistema, ali je moguće da ih sada malo više opažamo nego inače. Svakako da bi istraživanje to bolje objasnilo, ali moguće je da su i promene u prirodi uticale na veće razmožavanje leptira.

U uobičajenim okolnostima ovakvi leptiri traže sklonište u šupljinama drveća i pećinama, a sada su ih zamenile kuće i sobe. U svakom slučaju, ovi insekti nikako nisu opasni, za razliku od takozvanih žilogriza, koji se sve više razmnožavaju. Ovi insekti hrane se korenom drveća, koje se zbog toga suši. Najviše muke imaju poljoprivrednici, jer upravo strada drveće šljive, kruške, višnje…U ovom periodu građani su navikli da bitku biju i sa komarcima, a nekima se čini da ih ove godine ima više, i da su njihovi ubodi agresivniji.

Prva faza prskanja protiv komaraca, sa malim zakašnjenjem, završena je početkom juna, a drugi tretman biće obavljen tokom avgusta. U Upravi za privredu za 5. avgust najavljuju prskanje protiv krpelja, a u Institutu za javno zdravlje podsećaju građane da je u toku sistematska deratizacija.

Povezane vesti

 • milica
 • Ružica

  U Kruševcu ih takođe ima u enormnom broju, uveče ulaze u stanove, bolnice i dr. prostorije. Veoma brzo lete i povremeno mile po zidovima, mnogo su otporniji na udarac muholovkom od običnih leptira, a telo im je kao kod buba-švabe. Prethodnih godina ih nije bilo.

 • Sladjana

  Postovani

  Zivimo u centru Leskovca . Od pre desetak dana iz;ozeni smo najezdi nocnih leptira .
  Molimo vas da se angazujete i da dobijemo uputstva kako da se resimo ove bede .