018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Crkveno-igrački ansambl „Branko“ obeležava 10 godina rada

Obeležavanje krsne slave Svetog Simeona Mirotočivog, početak je godine jubileja u kojoj će crkveno–igrački ansambl „Branko“ proslaviti 10 godina rada i postojanja. “Branko“ je prvi folklorni ansambl koji je osnovala Srpska pravoslavna crkva, danas ima 90-oro aktivnih članova i čine ga deca različitog uzrasta.

Juna 2004. godine uz blagoslov tadašnjeg episkopa niškog, a sadašnjeg patrijarha srpskog gospodina Irineja, počeo je da radi crkveno–igrački ansambl „Branko“.

Za deset godina rada, ovaj ansambl imao je preko 450 nastupa u 38 gradova širom Balkana. Nastupali su u Bugarskoj, Grčkoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj, čime su proneli slavu kako Srpske pravoslavne crkve, tako i grada Niša.

Ovaj dečji folklorni ansambl trenutno broji oko 90 aktivnih članova, raspoređeni su u 5 sekcija u zavisnosti od uzrasta. Osim što uče narodne srpske igre, deca na ovaj način upoznaju i srpsku tradiciju i edukuju se da budu humani ljudi, a intresovanje za učešće u radu ansambla je iz godine u godinu sve veće, rekao je umetnički rukovodilac „Branka“- Miljko Petrović.

Povezane vesti